Oči sa neba: Ukrajina stvara armiju dronova

Ukrajinski predsjednik Volodimyr Zelenski pokrenuo je apel za prikupljanje novca za kupovinu flote vojnih bespilotnih letjelica.

ukrajinski vojnici treniraju kako bi modernizirali taktički odgovor na liniji fronta u ratu s Rusijum (AFP)

U predgrađu Kijeva ukrajinski vojnici treniraju kako bi modernizirali taktički odgovor na liniji fronta u ratu s Rusijum kroz korištenje i širenje flote bespilotnih letjelica.

Ukrajinska vojska službeno nema jedinicu bespilotnih letjelica, ali korištenje dronova omogućilo je Kijevu izviđanje duž linije fronta od 2.470 kilometara, uočavanje ruskih snaga i opreme i daljinsko upravljanje artiljerijskom vatrom po ciljevima.

Dronovi spašavaju ukrajinske živote, ali su skupi i nema ih mnogo.

“Danas je veoma važno imati dron u svakoj borbenoj jedinici, jer su to naše oči na nebu”, rekao je poručnik Anton Galjašinski, ukrajinski vojni stručnjak za analitiku vizuelnih podataka.

Galjašhinski i devet njegovih kolega vojnika uče upravljati dronovima iz vozila u pokretu.

Kako postati ‘pilot’ na daljinu

Obučava ih Akademija Global Drones, privatna kompanija koju vodi Anton Veklenko, a koja upravlja bespilotnim letjelicama od 2015. godine.

“Jedan od najvažnijih aspekata obuke je sigurnost korištenja civilnih bespilotnih letjelica u borbenoj zoni”, rekao je Veklenko za AFP.

Specijalista za fotografiranje dronovima, Veklenko se proširio na vojnu obuku nakon što je Rusija napala Ukrajinu, podučavajući civile i vojsku kako postati “pilot“ bespilotne letjelice na daljinu te kako ne postati mete ruske vatre.

“Na početku rata mnogi su naši vojnici poginuli jer nisu znali da ih se posmatra [dok su koristili bespilotne letjelice]”, rekao je.

“Razvili smo metodu kako ne otkriti svoju poziciju.”

Bespilotne letjelice pomoći će u stalnom nadzoru linije fronta i identificirati ruske položaje (AFP)

Obje strane u ratu već koriste manje radio-kontrolirane bespilotne letjelice, ali Kijev tvrdi da ruske elektroničke protumjere koje ometaju njihove komunikacijske sisteme postaju sve efikasnije.

Prije dvije sedmice je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pokrenuo apel “Vojska dronova” za prikupljanje novca za kupovinu flote vojnih bespilotnih letjelica iz zemalja širom svijeta.

Ukrajinci i simpatizeri iz inostranstva već su prikupili oko 13,5 miliona eura, koji će ići za početnih 200 vojnih dronova opremljenih najsavremenijim termografskim kamerama, GPS-om i softverom za mapiranje.

“Ključno je da ih je teško uočiti, što znači da ih je i teže oboriti“, rečeno je u najavi akcije.

“Ove bespilotne letjelice pomoći će u stalnom nadzoru linije fronta i identificirati položaje agresora.”

Juri Ščigol, voditelj ukrajinske cyber sigurnosti i obavještajne službe, rekao je novinarima ove sedmice da su timovi za nabavku već imali ugovor s poljskim proizvođačima i da su nabavili četiri taktička drona.

Oni istražuju moguće poslove u Izraelu, Japanu, Portugalu i SAD-u, dodao je.

Cilj 1.000 civilnih bespilotnih letjelica

Zelenski, također, apelira da se “dronacije” – pokloni i vidu manjih potrošačkih dronova – doniraju direktno u Ukrajini ili u skladištima u SAD-u i Poljskoj za daljnju otpremu na liniju.

Hobisti i komercijalni korisnici dronova već su počeli donirati svoje mašine, ali Ukrajina postavlja ciljeve mnogo više.

“Dobili smo 30 dronova u okviru programa ‘Doniraj svoj dron’, što od Ukrajinaca, što iz inostranstva. Naš cilj je prikupiti 1.000 civilnih bespilotnih letjelica”, rekao je Ščigol.

Akcija je ove sedmice dobila na hitnosti, jer su američki dužnosnici upozorili na ruske planove nabavke stotina borbenih dronova od Irana.

Obuka za upravljanje civilnim bespilotnim letjelicama traje dvije sedmice, kazao je Ščigol, dok će piloti vojnih izviđačkih bespilotnih letjelica proći mjesec obuke.

No, vjeruje da će napori donijeti korist, neovisno od sukoba s Rusijom.

“Elon Musk je sam prije nekoliko dana rekao da će o ratovima budućnosti odlučivati dronovi”, rekao je Ščigol.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada