Kralj Salman i Biden razgovarali o jačanju odnosa

Lideri Saudijske Arabije i SAD-a razgovarali su o načinima jačanja bilateralnih odnosa i saradnje za dobrobit njihovih naroda i dosljedno historijskim vezama koje gaje.

Tokom posjete Joea Bidena Saudijskoj Arabiji bit će potpisano nekoliko bilateralnih sporazuma (Anadolija)

Saudijski kralj Salman bin Abdulaziz i predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden razgovarali su u petak o jačanju bilateralnih odnosa i saradnje.

Biden je doputovao u službenu posjetu Saudijskoj Arabiji, a kralj Salman ga je primio u palati Selam u Džedi, prenosi saudijska novinska agencija (SPA).

Dvojica lidera razgovarala su o načinima jačanja bilateralnih odnosa i saradnje za dobrobit njihovih naroda i dosljedno historijskim vezama koje gaje, prenosi Anadolija.

Sastanku su prisustvovali i saudijski princ prijestolonasljednik Muhammed bin Salman te američki državni sekreta Antony Blinken i savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a Jake Sullivan.

Potpis bilateralnih sporazuma

Američki predsjednik se odvojeno sastao s Bin Salmanom.

Lokalni mediji javljaju da će u nastavku Bidenove posjete u Saudijskoj Arabiji biti potpisano nekoliko bilateralnih sporazuma.

Biden je prethodno posjetio Izrael i Palestinu, a u Saudijsku Arabiju je doputovao direktno iz Tel Aviva, zahvaljujući tome što je Saudijska Arabija otvorila zračni prostor Izraelu.

Izvor: Agencije