EU protiv otvaranja ruske televizije u Srbiji

Russia Today je dio ruskih propagandnih i dezinformacionih instrumenata kojima Kremlj prati nezakonitu agresiju na Ukrajinu, saopćila je Evropska komisija.

Evropska unija očekuje da se Srbija uzdrži od intenziviranja odnosa s Rusijom (EPA)

Evropska unija očekuje da se Srbija suzdrži od intenziviranja odnosa s Rusijom, navela je Evropska komisija povodom nezvaničnih najava u srbijanskim medijima da Russia Today (RT) planira otvoriti televiziju u Srbiji.

U reakciji glasnogovornika EK-a Petera Stane dodaje se da se od Srbije očekuje usklađivanje s odlukama EU-a, među kojima je i ograničenje emitiranja ruske državne televizije RT, prenosi Fena, pozivajući se na Betu.

“RT je dio ruskih propagandnih i dezinformacionih instrumenata kojima Kremlj prati nezakonitu agresiju na Ukrajinu i ubistva ukrajinskog naroda. U tom kontekstu očekujemo da se Srbija uzdrži od intenziviranja odnosa s Rusijom, kao zemljom koja masovno krši Povelju Ujedinjenih naroda i međunarodno pravo”, kazao je Stano za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Brisel ‘ukinuo’ dva ruska medija

Brisel je, u sklopu šireg paketa sankcija Moskvi zbog invazije na Ukrajinu, u martu ukinuo emitiranje ruskih medija Sputnjik i RT.

Srbija je od marta 2012. godine kandidat za članstvo u EU te, shodno tome, ima obavezu pratiti odluke Brisela kako bi ispunila uslove za pridruživanje.

Pojedini mediji u Srbiji objavili su u četvrtak da RT ima u planu otvoriti televiziju u Srbiji.

Izvor: Agencije