Biden stigao na Zapadnu obalu, sastao se sa Abbasom

Biden će nakon toga otputovati u Saudijsku Arabiju kako bi se sastao s njenim de facto vladarom, prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom.

Bidenov susret s predsjednikom Abbasom u Betlehemu sastanak je na najvišem nivou između SAD-a i Palestinaca od 2018. (Anadolija)

Američki predsjednik Joe Biden doputovao je u posjetu gradu Betlehemu, na jugu okupirane Zapadne obale, kako bi se sastao sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom.

Očekuje se da ć Biden održati konferenciju za novinare nakon sastanka s Abbasom, nakon čega će se uputiti u Crkvu rođenja Isuova u Betlehemu prije povratka u Jerusalem.

Biden će potom otputovati u Saudijsku Arabiju kako bi se sastao s njenim de facto vladarom, prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom.

Američki predsjednik sastat će se i s princom i s njegovim ocem, kraljem Salmanom.

Lideri će razgovarati o energetskoj opskrbi, ljudskim pravima i sigurnosnoj saradnji.

Bidenov susret s predsjednikom Abbasom u Betlehemu ranije u petak bit će sastanak na najvišem nivou između SAD-a i Palestinaca otkako su Palestinci zamrznuli veze jer je Trumpova administracija 2018. godine zatvorila ured Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) u Washingtonu, glavno predstavničko tijelo Palestinaca.

Palestinci žele da SAD učini više za pokretanje novih mirovnih pregovora s Izraelom i da ponovno otvori američki konzulat u Jerusalemu. Konzulat je služio kao de facto ambasada Palestincima prije nego što ga je Trump zatvorio 2019. godine.

Saudijska Arabija je najveći svjetski proizvođač nafte, a pokušaj obnove odnosa uslijedio je nakon skoka cijena nafte uzrokovanog ruskim ratom u Ukrajini.

Očekuje se da će SAD pritisnuti saudijske dužnosnike da se obavežu na povećanje proizvodnje.

Ljudska prava

Biden je prije putovanja rekao da neće izbjegavati razgovor o ljudskim pravima tokom posjete Saudijskoj Arabiji te da je njegov stav o ubijenom novinaru Jamalu Khashoggiju “apsolutno” jasan.

“Nikada nisam šutio o ljudskim pravima”, rekao je Biden na konferenciji za novinare nakon sastanka s izraelskim premijerom Yairom Lapidom u Jerusalemu. “Razlog zbog kojeg idem u Saudijsku Arabiju je ipak mnogo širi, to je promivisanje interesa SAD-a”, rekao je.

“Puno je toga u igri, želim jasno reći da možemo nastaviti voditi u regiji i ne stvarati vakuum, vakuum koji ispunjavaju Kina i/ili Rusija.”

Bidenov posjet Saudijskoj Arabiji, gdje se očekuje da će se susresti s kraljem Salmanom kao i prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom, naišao je na protivljenje u Sjedinjenim Američkim Državama s obzirom na optužbe da su Khashoggijevo ubistvo 2018. u Istanbulu orkestrirali visoki saudijski zvaničnici, prenosi Hina.

Ubistvo Khashoggija

Prošlogodišnji izvještaj američke obavještajne službe zaključilo je da je Bin Salman odobrio i vjerovatno naredio ubistvo Khashoggija, insajdera koji je postao kritičar i koji je u kolumni u Washington Postu kritizirao politiku prijestolonasljednika.

Biden, koji je saudijsku vladu nazvao “odmetnutom” zbog njene uloge u atentatu 2018, rekao je da su njegovi stavovi o ubistvu “apsolutno, pozitivno jasna”.

“Uvijek spominjem ljudska prava, ali moj stav o Khashoggiju je bio tako jasan. Ako neko to ne razumije u Saudijskoj Arabiji ili bilo gdje drugdje, nije tu već neko vrijeme.”

Izvor: Agencije