U Bjelorusiji novinarka osuđena na osam godina zatvora

Bjeloruski sud osudio je novinarku Katerinu Bahvalovu na osam godina i tri mjeseca zatvora zbog ‘izdaje države’, na suđenju koje je održano iza zatvorenih vrata.

Dvadesetosmogodišnja novinarka koristila je pseudonim Katerina Andrejeva u svom radu (EPA)

Bjeloruski sud osudio je novinarku Katerinu Bahvalovu na osam godina i tri mjeseca zatvora zbog “izdaje države”, na suđenju koje je održano iza zatvorenih vrata, objavila je državna agencija Belta, prenosi Beta.

Prethodno je opozicioni medij Belsat za koji je ona radila prije hapšenja objavio da je osuđena na osam godina zatvora. Ona je već izdržavala zatvorsku kaznu od dvije godine vezanu za drugi slučaj.

Njeno suđenje je održano iza zatvorenih vrata u južnom gradu Gomelju. Nije procurila nikakva informacija o sadržaju optužbi za izdaju. Njen advokat je morao da potpiše sporazum o tajnosti koji ga sprečava da čak daje informacije njenim bližnjim.

Agencija Belta također nije imala detalje o tome šta se novinarki stavlja na teret.

Član krivičnog zakonika na osnovu koje joj se sudilo kažnjava prenos državnih tajni stranim akterima, špijunažu i saradnju sa stranim entitetima s namjerom nanošenja štete sigurnosti Bjelorusije.

Dvadesetosmogodišnja novinarka koristila je pseudonim Katerina Andrejeva u svom radu.

Ona je privedena sredinom novembra 2020. u jeku velikog protestnog pokreta u Bjelorusiji protiv ponovnog izbora predsjednika Aleksandra Lukašenka, koji je smatran lažiranim.

Hapšenja i optužnica

Policija je uhapsila u Minsku dok je snimala skup u znak počasti umjetniku Romanu Bondarenku koji je umro tri dana ranije dok su ga hapsili pripadnici snaga sigurnosti.

Optužena je da je organizirala nerede, i zatim je osuđena u februaru 2021. na dvije godine zatvora sa jednom od svojih kolegica novinarkom Darijom Čultsovom.

One su radile za Belsat, medij koji je baziran u susjednoj Poljskoj. Taj opozicioni medij je u julu 2021. bjeloruski sud proglasio “ekstremističkim”.

Direktorica Amnesty Internationala za Evropu i centralnu Aziju Marija Straders osudila je “lažni” i “politički” proces, i “još jednu užasnu i nepravednu presudu” protiv jedne “hrabre” novinarke.

“Katarena Andrejeva i drugi kritičari bjeloruskih vlasti koji su u zatvoru samo zato što su na miran način iskoristili svoje pravo slobode izražavanja treba odmah da budu oslobođeni”, dodala je ona.

Vlasti Aleksandra Lukašenka, koji je na čelu zemlje od 1994. i koga podržava Kremlj, guše protestni pokret od 2020. i na teške zatvorske kazne osudile su desetine opozicionara i novinara.

Prema nevladinoj organizaciji Vesna, koja je također progonjena, 1.244 osoba trenutno se nalazi u zatvoru u Bjelorusiji iz političkih razloga.

Izvor: Agencije