SAD i Izrael obećali da će uskratiti Iranu nuklearno oružje

Današnje saopćenje potvrdilo je američku podršku vojnoj nadmoći Izraela u regiji i jačanju njegove sposobnosti „da se sam brani“.

Američki predsjednik otvorio je posjetu Izraelu razgledanjem naprednih protivraketnih odbrambenih sistema (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden i izraelski premijer Yair Lapid potpisali su danas Jerusalemsku deklaraciju, dokument kojim su se dvije države obavezale da će spriječiti Iran da razvije nuklearno oružje, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

„Nećemo dozvoliti Iranu da proizvede nuklearno oružje“, izjavio je Biden na konferenciji za novinare nakon potpisivanja deklaracije.

Današnje saopćenje potvrdilo je američku podršku vojnoj nadmoći Izraela u regiji i jačanju njegove sposobnosti „da se sam brani“.

„Sjedinjene Američke Države naglašavaju kako je sastavni dio ovog dokumenta obaveza da nikada ne dozvole Iranu da nabavi nuklearno oružje i kako su spremne koristiti sve elemente svoje nacionalne moći da osiguraju taj ishod“, dodaje se u saopćenju, prenosi Reuters.

Vitalni interes

Lapid smatra da SAD zauzimanjem ovakvog stava sprječava otvoreni sukob Izraela i Irana i navodi kako je jedini način da Iran prestane razvijati nuklearno oružje jeste da mu se predoči da je slobodni svijet spreman upotrijebiti silu.

Biden je istakao kako sprječavanje Irana da proizvede nuklearno oružje vidi kao „vitalni sigurnosni interes za Izrael, SAD i ostatak svijeta“.

Ranije je objavljeno zajedničko saopćenje lidera SAD-a i Izraela u kojem obećaju kako će uskratiti Iranu mogućnost da ima nuklearno oružje, uključujući i moguću upotrebu “svih elemenata nacionalne moći” dostupnih Washingtonu.

Prije Bidenovog dolaska izraelski lideri su jasno stavili do znanja da je za njih iranski nuklearni program glavna tačka dnevnog reda tokom posjete američkog predsjednika.

“Jedina stvar koja je gora od Irana sada, jeste Iran sa nuklearnim oružjem”, rekao je Biden za izraelski Kanal 12, u intervjuu koji je snimljen prije nego što je napustio Washington, a emitovan nekoliko sati nakon što je doputovao u Tel Aviv, u okviru prve posjete Bliskom istoku u ulozi predsjednika.

Prva posjeta Bliskom istoku

Predsjednik SAD-a otvorio je posjetu Izraelu razgledanjem izraelskih naprednih protivraketnih odbrambenih sistema.

Biden je također primio tajni sigurnosni izvještaj od izraelskog ministra odbrane Bennyja Gantza prije nego što je krenuo u Jerusalem. Posjetio je i Yad Vashem, izraelski nacionalni spomenik i memorijalni kompleks posvećen žrtvama Holokausta.

Biden dva dana boravi u Jerusalemu gdje će razgovarati sa izraelskim zvaničnicima, a zatim će se na okupiranoj Zapadnoj obali sastati sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abassom.

Biden zatim odlazi u Džedu, u Saudijskoj Arabiji, gdje će razgovarati sa saudijskim zvaničnicima i prisustvovati samitu zaljevskih zemalja.

Izvor: Agencije