Mađarska objavila vanredno stanje zbog energetske krize

Zbog skoka cijena i neizvjesnosti oko snabdijevanja naredne zime, u Mađarskoj će niz mjera stupiti na snagu početkom augusta.

Termoelektrana Matra koja se nalazi u planinama na sjeveru zemlje treba odmah ponovo da bude pokrenuta (EPA)

Mađarska vlada objavila je “vanredno stanje” da odgovori na energetsku krizu sa predviđenim povećanjem proizvodnje uglja i pozivima domaćinstvima da smanje potrošnju.

“Situacija je izuzetno teška svuda u Evropi zbog rata u Ukrajini i sankcija uvedenih kao reakcija na njega. Prema tome, došao je momenat da se proglasi vanredno stanje”, rekao je Gergely Gulyas, šef kabineta premijera Viktora Orbana na konferenciji za novinare u Budimpešti, prenosi agencija Beta, pozivajući se na AFP.

Zbog skoka cijena i neizvjesnosti oko snabdijevanja naredne zime niz mjera će stupiti na snagu početkom augusta.

Među najistaknutijim mjerama vlada je odlučila da znatno poveća nacionalnu proizvodnju lignita, tipa uglja koji se proizvodi i troši uglavnom lokalno.

Nove mjere

Pored toga, velika termoelektrana Matra koja se nalazi u planinama na sjeveru zemlje treba odmah ponovo da bude pokrenuta, rekao je Gulyas, što je u suprotnosti sa klimatskim obavezama koje je zemlja preuzela.

Termoeleketrana zaustavljena od sredine 2021. zbog tehničkih problema trebalo je da bude remontovana do 2025. da bi se smanjile emisije štetnih gasova.

Proizvodnja gasa na teritoriji Mađarske također će biti povećana i krenut će se u diversifikaciju izvora snabdijevanja.

Mađarska, koja je siromašna u prirodnim resursima, trenutno iz Rusije uvozi 65 posto potrebne nafte i 80 posto gasa.

Mjera za potrošače

Također se uvodi i mjera da potrošači koji troše više gasa i struje od prosjeka treba da umjere potrošnju ili da plaćaju dodatak na tržišnu cijenu.

Prema navodima šefa kabineta, ta mjera bi mogla da pogodi četvrtinu stanovnika.

Mađari od 2012. imaju regulisane tarife, koje su trenutno preko pet puta niže od cijena koje bi plaćali u slučaju liberalizacije sektora.

Konačno, vlada će produžiti vrijeme eksploatacije starih reaktora nuklearne centrale Paks blizu Budimpešte izgrađene 1980-ih i koji bi sada mogli da ostanu u pogonu do 2047.

Projekat proširenja centrale dodijeljen je ruskom nuklearnom gigantu Rosatomu 2014. godine, ali je on kasnio i puštanje u rad novih pogona pomjereno je na najranije 2030. godinu.

Izvor: Agencije