Iran: Oštro ćemo odgovoriti na greške SAD-a i saveznika

Velika iranska nacija neće prihvatiti bilo kakvu nesigurnost ili krizu u regionu, poručio je iranski predsjednik Ebrahim Raisi.

Raisi: Svaka greška Washingtona i saveznika naići će na oštar odgovor Irana (EPA)

Islamska Republika Iran će oštro odgovoriti na svaku grešku koju počine Washington ili njegovi saveznici, saopćio je iranski predsjednik Ebrahim Raisi.

“Velika iranska nacija neće prihvatiti bilo kakvu nesigurnost ili krizu u regionu i Washington i njegovi saveznici treba da znaju da će svaka njihova greška naići na oštar odgovor Irana zbog kojeg će zažaliti”, izjavio je Raisi, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Američki predsednik Joe Biden i izraelski premijer Yair Lapid potpisali su u četvrtak Jerusalemsku deklaraciju, dokument kojim su se dvije zemlje obavezale da će spriječiti Iran da razvije nuklearno oružje.

Bidenovo suprotstavljanje Iranu

“Nikada nećemo dozvoliti da Iran postane nuklearna sila”, istakao je američki lider.

“I dalje vjerujem da je diplomatija najbolji način da se to postigne. Nastavit ćemo raditi s Izraelom na suprotstavljanju prijetnjama Irana u regionu, kao što je program balističkih projektila koji pomaže terorizmu i prebacivanje oružja teroristima poput Hezbollaha i njegovih ogranaka”, dodao je.

Washington i Izrael već dugo izražavaju zabrinutost zbog iranskog nuklearnog programa, a Iran tvrdi da nikada nije imao ambiciju da napravi nuklearnu bombu.

Izvor: Agencije