Deseci mrtvih nakon ruskog raketnog napada na ukrajinski grad Vinicu

Rusija svaki dan ubija civile, ubija ukrajinsku djecu, izvodi raketne napade na civilne objekte gdje nema vojnog cilja. Šta je ovo ako ne otvoreni teroristički akt?, upitao je Volodimir Zelenski.

Vinica se nalazi oko 200 kilometara jugozapadno od Kijeva i daleko je od prvih linija ratišta na istoku i jugu Ukrajine (Reuters)
  • Tri ruske rakete pale su u četvrtak na središte ukrajinskog grada Vinice, broj mrtvih raste
  • Tradicionalna francuska vojna parada povodom Dana Bastilje u četvrtak pozdrav je Ukrajini i istočnoevropskim saveznicima Francuske koji su među počasnim gostima, kažu zvaničnici.
  • Gradonačelnik lučkog grada Nikolajeva izvještava o “snažnim eksplozijama”.
  • Rusko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je Sjedinjene Američke Države i Veliku Britaniju zbog pomoći u obuci ukrajinskih oružanih snaga.
  • Njemački energetski regulator procjenjuje da će potrošači u zemlji vjerovatno utrostručiti svoje mjesečne račune za grijanje sljedeće godine.
  • Ruski mediji izvještavaju da su ukrajinske snage ponovo izvele raketni napad na grad Nova Kahovka.

U nastavku su najnovije informacije o ratu u Ukrajini:


Broj poginulih u Vinici porastao na 23, ranjeno više od 100

Ruske rakete usmrtile su u Vinici najmanje 23 osobe i ranile više od 100, saopštile su ukrajinske vlasti.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je napad bio namjerno usmjeren na civile na lokacijama bez vojne vrijednosti.


Putin potpisao zakon o zatvorskoj kazni za sve koji prijete sigurnosti Rusije

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon koji određuje teške zatvorske kazne za sve koji budu pozivali na djelovanje protiv ruske sigurnosti dok Moskva guši sve glasove koji se protive vojnoj ofanzivi u Ukrajini.

Na temelju novih odredbi objavljenih u četvrtak na portalu koji objavljuje dokumente što ih potpisuje Putin, javni pozivi pojedinaca na djelovanje protiv sigurnosti zemlje sada će se kažnjavati sa dvije do četiri godine zatvora.

Kazna se može povećati na pet godina, ako se taj poziv uputi putem medija, te na sedam godina ako ih upućuje organizirana grupa.

Ruski predsjednik je uz to potpisao tekst o pooštravanju restrikcija koje se uvode pojedincima i organizacijama označenim kao “strane agenture”, što se koristi za suzbijanje kritike uperene protiv Kremlja.

Druga mjera predviđa kaznu do 20 godina zatvora za svakog ruskog građanina koji sudjeluje u sukobu u stranoj zemlji koji se protivi ruskim interesima.


Deseci država koordiniraju istrage zločina

Više od 40 američkih i evropskih pravosudnih tijela dogovorilo se u četvrtak da će koordinirati istrage o navodnim ratnim zločinima u Ukrajini, nedugo nakon što je Kijev izvijestio o ruskom raketnom napadu na civile, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je na međunarodnoj konferenciji da su ruski projektili pogodili dva društvena centra na zapadu Ukrajine. Ubijeno je više od 20 ljudi, uključujući troje djece, a ranjenih je puno više.

Rusija je više puta demantirala umiješanost u ratne zločine i namjerno ciljanje civila od početka invazije na Ukrajinu 24. februara. Tvrdi da je pokrenula “specijalnu vojnu operaciju” za zaštitu govornika ruskog jezika i oslobođenje od opasnih nacionalista, dok Ukrajina optužuje Moskvu da vodi ničim izazvan osvajački rat.

U četvrtak je 45 država na konferenciji u Hagu, sjedištu Međunarodnog kaznenog suda (ICC), potpisalo političku deklaraciju da će zajednički raditi na istragama ratnih zločina u Ukrajini.

Obećali su 20 miliona eura za pomoć ICC-u, uredu glavnog tužitelja u Ukrajini i za podršku naporima UN-a. Sa 20.000 otvorenih istraga ratnih zločina i s različitim zemljama koje predvode timove, dokazi moraju biti vjerodostojni i organizirani, rekli su zvaničnici.


Macron: Rat u Ukrajini će trajati

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron ocijenio je danas kako će rat u Ukrajini trajati i da se Francuzi trebaju pripremiti kako bi bilo moguće odreći se u potpunosti ruskog plina.

Macron je, u televizijskom intervjuu povodom državnog praznika, optužio Moskvu da plin koristi kao „sredstvo za vođenje rata“.

„Moramo se pripremiti na to da će rat trajati. Ljeto i početak jeseni će biti zasigurno veoma teški“, podvukao je on.

Kazao je da se Francuska mora pripremiti za vrijeme bez ruskog plina i najavio je da država radi na planu “energetske trezvenosti”.

Izrazio je uvjerenje da je potrebno kolektivno „ući u logiku trezvenosti“, i da je neophodno pripremiti se za štednju.

Macron: Ljeto i početak jeseni će biti zasigurno veoma teški (EPA)

Holandski ministar: Razmotriti sud za ratne zločine u Ukrajini

Zapadne države trebaju razmotriti osnivanje specijalnog tribunala za suđenje za ratne zločine počinjene u Ukrajini, kako bi spriječili da oni ostanu nekažnjeni, izjavio je danas holandski ministar vanjskih poslova Wopke Hoekstra, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

„Ovo treba ispitati, kako ja to razumijem, moramo popuniti vakuum. Međunarodni krivični sud nije nadležan“, rekao je on poslije međunarodne konferencije o mogućnostima procesuiranja ratnih zločina u Ukrajini.

Naveo kako može zamisliti da bude razmotreno stvaranje takvog tribunala.

„Vjerovatno neće biti lako, ali ćemo nastojati pomoći Ukrajini gdje god možemo“, naglasio je Hoekstra.

Glavni ukrajinski tužilac Irina Venediktova kazala je da je Ukrajina već započela krivično gonjenje 127 osumnjičenih za ratne zločine.


Najmanje 20 poginulih u Vinici, tvrde ukrajinski zvaničnici

Broj poginulih u ruskom napadu na Vinicu popeo se na najmanje 20, dok je ranjeno oko 90 osoba, tvrde ukrajinski zvaničnici.

Ukrajinska policija kaže da su tri projektila ošterila nekoliko zgrada u Vinici, 268 kilometara od Kijeva.


‘Nema šanse’ da se pronađu preživjeli nakon što se broj poginulih u Vinici popeo na 17

Najmanje 17 ljudi je poginulo nakon što su ruski projektili pogodili ukrajinski centar grada Vinica, saopšteno je iz ukrajinskog tužilaštva.

Vinica se nalazi oko 200 kilometara jugozapadno od ukrajinskog glavnog grada Kijeva i daleko je od glavnih linija fronta u istočnoj i južnoj Ukrajini.

“Nažalost, vjerovatno nema šanse da se pronađe iko ko je preživio (ispod ruševina)”, rekao je visoki zvaničnik regionalne hitne službe za ukrajinsku televiziju.

U komentaru na Twitteru, ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba optužio je Rusiju da je počinila “još jedan ratni zločin”.

“Sudit ćemo ruskim ratnim zločincima za svaku kap ukrajinske krvi i suza”, napisao je.


Zelenski: Ruski napadi na Vinicu su ‘otvoreni teroristički akt’

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osudio je Rusiju zbog izvođenja raketnih udara u kojima je ranije ubijeno najmanje 12 ljudi, uključujući dijete, na Vinicu u centralnoj Ukrajini.

“Rusija svaki dan ubija civile, ubija ukrajinsku djecu, izvodi raketne napade na civilne objekte gdje nema vojnog cilja. Šta je ovo ako ne otvoreni teroristički akt”, upitao je Zelenski u izjavi na društvenim mrežama.

Rusko ministarstvo odbrane nije odmah komentarisalo izveštaje iz Vinice.


Ruski raketni napad u ukrajinskom gradu Vinici, ubijeno 12 ljudi

Tri ruske rakete pale su u četvrtak na središte ukrajinskog grada Vinice, usmrtivši dvanaestero i ranivši 25 ljudi, objavila je ukrajinske hitna služba.

Rusko ministarstvo odbrane zasad nije komentiralo vijest o napadu na taj grad u središnjoj Ukrajini.

Vinica se nalazi oko 200 kilometara jugozapadno od Kijeva i daleko je od prvih linija ratišta na istoku i jugu Ukrajine.

Rakete su pale na parking poslovne zgrade oko 11 sati, objavila je hitna služba.


Blinken: Rusija nezakonito deportuje građane Ukrajine

Sjedinjene Američke Države pozvale su Rusiju da odmah oslobodi Ukrajince koje je nezakonito deportovala i dozvoli pristup međunarodnim posmatračima, pozivajući se na izvještaje da Moskva daje ukrajinsku djecu na usvajanje, a hiljade drugih se vode kao nestala.

„Nezakonito premještanje i deportacija zaštićenih osoba teško je kršenje Četvrte ženevske konvencije o zaštiti civila i predstavlja ratni zločin. Procjene iz različitih izvora, uključujući rusku vladu, pokazuju da su ruske vlasti ispitale, pritvorile i nasilno deportovale između 900.000 i 1,6 miliona ukrajinskih državljana, uključujući 260.000 djece, iz njihovih domova u Rusiju često u izolovane regije na Dalekom istoku“, izjavio je američki državni sekretar Antony Blinken, prenosi Reuters.


Rusija krivi Zapad za obuku ukrajinskih snaga

Rusko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je Sjedinjene Američke Države i Veliku Britaniju zbog pomoći u obuci ukrajinskih oružanih snaga, nazvavši to dijelom “hibridnog rata” koji vode zemlje NATO-a protiv Rusije.

Na brifingu za medije, glasnogovornica Maria Zaharova rekla je da je Washington dao Ukrajini instruktore koji su pomagali kijevskim snagama da koriste napredne artiljerijske raketne sisteme visoke pokretljivosti (HIMARS) američke proizvodnje protiv ruskih položaja. Ona je napomenula da  je upotreba tih raketa, koje imaju veći domet i preciznije od ostalih artiljerijskih oružja, bila “široko rasprostranjena.”

Zaharova je takođe kritikovala odluku Velike Britanije da dovede ukrajinsko vojno osoblje u Veliku Britaniju na obuku za oružje.


Američka zvaničnica: Ruski rat u Ukrajini predstavlja ‘najveći izazov’ za globalnu ekonomiju

Američka ministrica finansija Janet Yellen rekla je da ruski rat u Ukrajini predstavlja “najveći izazov” za globalnu ekonomiju.

“Naš najveći izazov danas dolazi iz Rusije”, rekla je ona na konferenciji za novinare na ostrvu Baliju, uoči ministarskih razgovora G20 u Indoneziji.

“Međunarodna zajednica mora biti svjesna ekonomskih i humanitarnih posljedica njegovog rata [predsjednika Putina].”


Ukrajinska vojska započela novi napad na ruske snage u Hersonu

Ukrajinske snage pogodile su dva vojna kontrolna punkta i sletnu rampu na jugu Ukrajine na području pod kontrolom Rusije.

U novom napadu na Novu Kahovku u oblasti Herson ubijeno je 13 “okupatora”, rekao je Serhij Bratčuk, portparol regionalne administracije Odese, citirao je Operativnu komandu Jug. Nije naveo nikakve dokaze o broju poginulih.

Rusko ministarstvo odbrane nije odmah dalo komentar.


Ukrajina: Napredak u pregovorima o izvozu žitarica, granatiranje nastavljeno

Ukrajina, UN i Turska pozdravili su napredak u pregovorima koji imaju za cilj nastavak izvoza žitarica iz Crnog mora koji je blokirala Rusija, čime bi se smanjio rizika od gladi u svijetu s kojim su suočeni milioni, no kraj rata ostaje daleko dok se snažno granatiranje nastavlja u četvrtak.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar rekao je u srijedu da će sporazum o izvozu žitarica biti potpisan sljedeće sedmice. Ankara će osiguravati pošiljke u tranzitu, a strane će zajednički provjeravati terete žitarica u lukama, dodao je.

Međutim, glavni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je da je potrebno više rada prije finalizacije dogovora. “Vidjeli smo kritičan korak naprijed”, rekao je Guterres novinarima u New Yorku. “Još uvijek trebamo puno dobre volje i predanosti svih strana”, rekao je.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski djelovao je optimistično u kasnonoćnim komentarima: “Ukrajinsko me izaslanstvo izvijestilo da postoji napredak. U nadolazećim danima dogovorit ćemo detalje s glavnim sekretarom UN-a.”


TASS: Nastavak snabdijevanja vodom u Mariupolju ovog mjeseca

Snabdijevanje vodom će se nastaviti ovog mjeseca u ukrajinskom gradu Mariupolju kojeg su okupirale ruske snage, citira agencija TASS gradonačelnika Konstantina Ivašenka kojeg je postavila Rusija.

Ivaščenko, čije imenovanje na tu funkciju nije priznala Ukrajina, dodao je u komentarima u srijedu da vlasti planiraju obnoviti rad gradske putničke luke koja povezuje ruski Rostov na Donu i gradove na Crnom moru.


Ukrajinska atletičarka kaže da ne želi ‘ubice na stazi’

Ukrajinska skakačica u vis Jaroslava Mahučik rekla je da ne želi da vidi “ubice na stazi” kada je upitana o izgledima da se u budućnosti ponovo takmiči protiv Rusa.

Njena rivalka i osvajačica zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju Maria Lasitskene neće biti u Eugeneu u Oregonu na Svjetskom atletskom prvenstvu koje počinje u petak zbog zabrane Međunarodnog udruženja atletskih federacija (IAAF) da se ruski atletičari takmiče na tom događaju.

Ukrajinka je rekla da je imala dobar odnos s Lasitskene prije nego što su Rusi napali njenu zemlju 24. februara, ali je “taj dan promijenio sve”.

“Napisala je da ne može da se takmiči jer je Ruskinja, pa naši ljudi umiru zato što su Ukrajinci”, kaže Mahučik. “Ne želim da vidim ubice na stazi. To je zaista ubica jer mnogi sportisti podržavaju ovaj rat.”


Francusko salutiranje Ukrajini na vojnoj paradi povodom Dana Bastilje

Tradicionalna vojna parada u Parizu povodom Dana Bastilje u četvrtak je salutiranje Ukrajini i istočnoevropskim saveznicima Francuske koji su među počasnim gostima, rekli su zvaničnici.

“Parada se obilježava i uzima u obzir strateški kontekst”, rekao je zvaničnik iz Macronovog ureda. “Ideja je da se istakne strateška solidarnost sa našim saveznicima.”

(AP)

Gotovo pet mjeseci nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, parada na Champs-Elysees će biti otvorena predstavljanjem državnih zastava devet zemalja saveznica gostiju, većinom susjeda Ukrajine ili Rusije: Estonije, Latvije, Litvanije, Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske, Rumunije i Bugarske.

Sljedeće će biti trupe koje predstavljaju francuski kontingent na istočnom krilu NATO-a. Pariz je ubrzao raspoređivanje 500 vojnika u Rumuniju nekoliko dana nakon ruskog napada na Ukrajinu, i signalizirao je svoju spremnost da poveća broj vojnika ako bude potrebno. Francuska takođe učestvuje u kopnenim i vazdušnim operacijama u Estoniji i poslala je borbene avione Rafale da pojača poljsku zračnu odbranu.


Regulator: Trostruko poskupljenje računa u Njemačkoj

Njemački energetski regulator procjenjuje da će potrošači u zemlji vjerovatno utrostručiti svoje mjesečne račune za grijanje sljedeće godine zbog sve manjeg uvoza ruskog plina.

“Za one koji sada primaju račune za grijanje, plaćanja se već udvostručuju – i to prije nego što se uzme u obzir rat u Ukrajini,” rekao je Klaus Muller, šef Federalne mrežne agencije, za novinsku kuću RNDáon.

“Od 2023. godine kupci se moraju pripremiti za najmanje trostruke račune”, rekao je on, dodajući da se tržišne cijene u nekim slučajevima povećavaju sedam puta.


Rusija optužuje Ukrajinu za novi udar na Novu Kahovku

Ruski mediji izvještavaju da su ukrajinske snage ponovo izvele raketni napad na grad Nova Kahovka, u strateški važnoj južnoj oblasti Hersona koju su okupirali Rusi, koju Kijev nada da će ponovo zauzeti.

Novinska agencija RIA citirala je u srijedu uveče administraciju regije Herson koju podržava Rusija, rekavši da je ruska protivzračna odbrana oborila pet projektila ispaljenih na Novu Kahovku, dok su ostaci dvije rakete pali u blizini fabrike.

Čini se da je Ukrajina potvrdila napad, a Serhij Klan, savjetnik ukrajinskog šefa Hersona, rekao je: “Prema preliminarnim informacijama, došlo je do još jednog pogotka u ruskoj fabrici municije, u Sokolu.”

Ukrajina tvrdi da je odvojeni napad ranije ove sedmice na Novu Kahovku uništio rusko skladište municije i ubio 52 Rusa. Međutim, zvaničnik iz Hersona kojeg je imenovala Moskva optužuje Ukrajinu da je u napadu ubila sedam ljudi, uključujući civile, i ranila oko 90.


Gradonačelnik: Eksplozije potresle Nikolajev

“Snažne eksplozije” ponovo su potresle lučki grad Nikolajev, rekao je gradonačelnik.

“Zračna uzbuna se nastavlja. Molim sve da ostanu u skloništima”, napisao je Aleksandar Senkevič na Telegramu.

(Reuters)

Eksplozije su izvijestili i stanovnici na društvenim mrežama, a neki su brojali i do osam eksplozija.

Ruske snage danima gađaju Nikolajev. U granatiranju u regiji u srijedu je ubijeno najmanje pet civila i oštećena bolnica, kao i nekoliko stambenih zgrada, rekao je zamjenik šefa kabineta predsjednika Kirilo Timošenko.


Ruska raketa uništila školu u Donbasu

Ruski vojni napad u srijedu je pogodio i uništio ukrajinsku školu u regiji Donbasa, javlja agencija Reuters.

U incidentu u gradu Kostjantinovka u Donjeckoj oblasti nema žrtava.

“Učili smo na daljinu, ali smo se nadali da će rat uskoro biti gotov i da ćemo se vratiti u školu. Sada nema čemu da se vratimo”, rekla je 15-godišnja učenica Daria za Reuters.

Druga učenica, 11-godišnja Nastia, rekla je: „Neka se ovaj rat uskoro završi i neka sve bude kao prije. Kao i ranije, kada smo svi zajedno igrali. Sada nas granatiraju. Teško je povjerovati šta se dešava.”

Izvor: Al Jazeera