Civilna zaštita: Dijelovi Njemačke postali nepogodni za naseljavanje

Direktor Saveznog ureda za civilnu zaštitu upozorio na obalu rijeke Ahr, neke dijelove obale Sjevernog mora, kao i probleme sa energentima.

Tiesler je konkretno upozorio na obalu rijeke Ahr koja je prije godinu dana na zapadu Njemačke izazvala poplave u kojima je život izgubilo više od 180 osoba (EPA)

Pojedini dijelovi Njemačke zbog ekstremnih vremenskih prilika posljednjih godina više neće biti pogodni za naseljavanje ljudima, rekao je Ralph Tiesler, direktor Saveznog ureda za civilnu zaštitu i zaštitu od katastrofa, prenosi agencija Hina.

“Kao osoba na vrhu ureda za zaštitu građana i borbu protiv katastrofa moram reći da pojedine površine zbog promjene klime i akutne opasnosti od prirodnih katastrofa više neće biti pogodne za stanovanje”, rekao je uoči predstavljanja godišnjeg izvještaja o civilnoj zaštiti.

Konkretno je upozorio na obalu rijeke Ahr koja je prije godinu dana na zapadu Njemačke izazvala poplave u kojima je život izgubilo više od 180 osoba.

Tiesler je rekao da ni pojedina područja na njemačkoj obali Sjevernog mora više nisu sigurna za naseljavanje.

Klimatske promjene

Sada je “krajnje vrijeme” za utvrđivanje koncepta u borbi protiv učinaka klimatskih promjena, rekao je.

Na zajedničkoj konferenciji za medije sa ministricom unutrašnjih poslova Nancy Faeser, on je zatražio jače uključivanje građana u procese civilne zaštite, naročito u odnosu na predstojeću zimu i moguću nestašicu plina.

“Mi se pripremamo na tešku zimu s nestašicom plina i novim valom koronavirusa i mene bi radovalo kada bi svi razmislili što možemo sami učiniti kako bi se bolje pripremili na krize”, rekao je Tiesler.

Dodao je da pritom misli na stvaranja zaliha potrepština kao i razmišljanje o alternativnim izvorima energije.

Izvor: Agencije