Biden će koristiti silu ‘kao posljednje sredstvo’ protiv Irana

Američki predsjednik Joe Biden je rekao da će zadržati iransku Islamsku revolucionarnu gardu na popisu američkih stranih terorističkih organizacija čak i ako to uništi nuklearni sporazum s Iranom.

Iran negira da želi razviti nuklearno oružje te tvrdi da je njegov nuklearni program isključivo u miroljubive svrhe (Reuters)

Američki predsjednik Joe Biden rekao je na početku putovanja po Bliskom istoku, da će upotrijebiti silu kao posljednje sredstvo kako bi spriječio Iran da se domogne nuklearnog oružja.

Govoreći u intervjuu za izraelski televizijski Kanal 12 koji je snimljen prije nego što je napustio Washington u utorak, ali je emitovan u srijedu, Biden je rekao da će zadržati iransku Islamsku revolucionarnu gardu (IRGC) na popisu američkih stranih terorističkih organizacija (FTO) čak i ako to uništi nuklearni sporazum s Iranom iz 2015, piše Reuters, prenosi Hina.

Upitan znače li njegove prethodne izjave, gdje je rekao da će spriječiti Teheran da se dokopa nuklearnog oružja, da će upotrijebiti silu protiv Irana, Biden je odgovorio: “Ako je to posljednje sredstvo, da.”

Neuspjeli napori da se oživi nuklearni sporazum

Iran negira da želi razviti nuklearno oružje te tvrdi da je njegov nuklearni program isključivo u miroljubive svrhe.

Teheran je 2015. sklopio sporazum sa šest velikih sila prema kojem je ograničio svoj nuklearni program u zamjenu za oslobađanje od ekonomskih sankcija.

Bivši američki predsjednik Donald Trump istupio je iz sporazuma 2018. i ponovno nametnuo oštre sankcije Iranu, što je potaknulo Teheran da počne kršiti nuklearna ograničenja sporazuma oko godinu dana kasnije.

Dosadašnji napori da se oživi sporazum nisu uspjeli.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada