Biden: Dvodržavno rješenje najbolji način za rješavanje izraelsko-palestinskog pitanja

Izrael mora ostati nezavisna, demokratska i jevrejska država, a najbolji način da se to postigne je dvodržavno rješenje, poručio je američki predsjednik.

Biden: Nastavit ćemo raditi na izgradnji trajnog mira između Izraela i Palestine (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da je dvodržavno rješenje “najbolji način za rješavanje izraelsko-palestinskog pitanja”.

Biden se danas tokom zvanične posjete Izraelu sastao s premijerom Yairom Lapidom. Nakon potpisivanja “Jerusalemske zajedničke deklaracije o strateškom partnerstvu” između Sjedinjenih Američkih Država i Izraela, Biden i Lapid održali su zajedničku konferenciju za novinare.

Lapid je u obraćanju istakao da “diplomatija neće biti od koristi” protiv iranskih nuklearnih aktivnosti, prenosi Anadolija.

“Oni žele da unište jedinu jevrejsku državu na svijetu. Mi to nikada nećemo dozvoliti”, rekao je izraelski premijer te dodao: “Riječi ih neće zaustaviti. Gospodine predsjedniče, diplomatija ih neće zaustaviti. Jedina stvar koja će zaustaviti Iran je saznanje da će slobodni svijet koristiti silu ako nastave da razvijaju nuklearni program. Jedini način da ih zaustavimo je da se na sto stavi vjerodostojna vojna prijetnja”, kazao je Lapid.

Američki predsjednik Biden dotakao se prvo ruskog rata protiv Ukrajine, kritikujući ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Rad na izgradnji trajnog mira između Izraela i Palestine

“Putinov napad na Ukrajinu je izazov za mir i stabilnost širom svijeta. Putinov rat mora biti strateški neuspjeh i slobodni svijet mora podržati našu odlučnost da pomognemo Ukrajini da održi demokratiju. Sjedinjene Američke Države, nastavit će podržavati Ukrajinu i Ukrajince”, kazao je Biden.

Komentarišući iranske nuklearne aktivnosti, Biden je rekao da Iran ne smije postati nuklearna sila.

“Nikada nećemo dozvoliti da Iran postane nuklearna sila”, istakao je američki lider te nastavio:

“I dalje vjerujem da je diplomatija najbolji način da se to postigne. Nastavit ćemo raditi s Izraelom na suprotstavljanju prijetnjama Irana u regionu, kao što je program balističkih projektila koji pomaže terorizmu i prebacivanje oružja teroristima poput Hezbollaha i njegovih ogranaka”, kazao je on.

Biden je poručio da će nastaviti da rade na izgradnji trajnog mira između Izraela i Palestine.

“Izrael mora ostati nezavisna, demokratska i jevrejska država. Najbolji način da se to postigne je dvodržavno rješenje gdje će oba naroda živjeti jedan pored drugog u miru i sigurnosti”, rekao je američki predsjednik.

Izvor: Agencije