Njemačka će prestati kupovati ruski ugalj 1. augusta, naftu 31. decembra

Ključni izazov će biti popunjavanje ogromne praznine koja će ostati kada EU odustane od 158 milijardi kubnih metara plina godišnje koje isporučuje Rusija, rekao je zamjenik njemačkog ministra finansija Joerg Kukies.

Rusi su prethodno isporučivali 40 posto njemačkog uglja i 40 posto nafte, kaže Kukies (Reuters)

Njemačka će potpuno prestati kupovati ruski ugalj 1. augusta i rusku naftu 31. decembra, te će doživjeti veliku promjenu u izvoru opskrbe zemlje energijom, rekao je zamjenik ministra finansija Joerg Kukies na konferenciji u Sydneyju, piše Reuters, prenosi Hina.

Ključni izazov koji je pred nama bit će popunjavanje ogromne praznine koja će ostati kada Evropska unija odustane od 158 milijardi kubnih metara plina godišnje koje isporučuje Rusija, rekao je Kukies.

“Za nekoliko sedmica nećemo više imati ruskog uglja”, rekao je na Sydneyjskom energetskom forumu, čiji su domaćini australska vlada i Međunarodna agencija za energiju.

Rusi su prethodno isporučivali 40 posto njemačkog uglja i 40 posto nafte, rekao je.

Plin iz SAD-a i Katar nije dovoljan

“Svako ko poznaje historiju naftovoda Družba, koji je već bio alat sovjetske imperije nad istočnom Evropom, zna da se osloboditi te ovisnosti nije beznačajna stvar, ali to ćemo postići za nekoliko mjeseci”, rekao je Kukies.

Njemačka ubrzano razvija terminale za uvoz ukapljenog prirodnog plina (LNG) kako bi pomogla popuniti prazninu u opskrbi plinom, ali je naglasio da iako bi Sjedinjene Američke Države i Katar mogli zajedno isporučiti oko 30 milijardi kubnih metara plina u LNG obliku u Evropu, to još uvijek nije dovoljno.

Iako je Njemačka fokusirana na prelaz na neto nulte emisije i nedavno je donijela zakone za ubrzanje razvoja projekata obnovljivih izvora energije, plin će biti ključan za taj pomak, rekao je Kukies.

Izvor: Agencije