Kina, SAD i zapad Evrope na udaru toplotnog vala

Temperature premašuju 40 stepeni, što je direktna posljedica klimatskih promjena, tvrde stručnjaci.

Temperature u Španiji su prošlog vikenda premašile 44 stepena Celzija (EPA - Ilustracija)

Opasni toplotni val zahvatio je dijelove Kine, SAD-a i Evrope.

Najmanje 86 kineskih gradova izdalo je upozorenja, a temperature rastu i na jugozapadu i centralnom dijelu SAD-a i na Iberijskom poluotoku.

Kineski meteorolozi predviđaju da će temperatura u nekim gradovima dostići 40 stepeni Celzija u naredna 24 sata, prenosi Tanjug.

U Šangaju, najmnogoljudnijem kineskom gradu, vlasti su upozorile stanovništvo da se pripremi za neuobičajeno toplo vrijeme.

Otkako je 1873. godine počelo vođenje evidencije o temperaturama, Šangaj je imao samo 15 dana sa temperaturama iznad 40 stepeni Celzija.

„Ovo je prevruće za juli. Klima mi je uključena cijeli dan i uopšte se ne usuđujem da izađem – čak ni na svoj balkon”, kaže Wang Ying, 35-godišnji građanin Šangaja koji narednih dana planira raditi od kuće.

Jugozapadna i centralna područja SAD-a izložena su ekstremnim vrućinama, sa 42,2 stepena Celzija u Wacu i rekordnim temperaturama izmjerenim proteklog vikenda u gradovima u Texasu, Coloradu, Oklahomi i Arkansasu.

Požari u Španiji i Portugalu

Predviđa se da će temperature u Texasu pasti do kraja sedmice, dok će u Arizoni nastaviti rasti do 45 stepeni Celzija koliko se predviđa narednog petka u glavnom gradu države, Phoenixu.

Španija je na udaru drugog toplotnog talasa ovog ljeta, sa temperaturama koje su ove sedmice u nekim južnim i jugozapadnim dijelovima zemlje premašile 44 stepena Celzija.

Ruben del Campo, portparol državnog meteorološkog zavoda Aemet, izjavio je da se očekuje da će toplotni val, koji je počeo prošle subote, dostići vrhunac između utorka i četvrtka, ali bi se mogao protegnuti i na predstojeći vikend.

Sve češća pojava ovih fenomena direktna je posljedica klimatskih promjena, misle stručnjaci.

“Novi toplotni val, drugi ove godine, stiže u zapadnu Evropu. Zahvata uglavnom Španiju i Portugal, ali se očekuje njegovo jačanje i širenje”, rekla je u Ženevi Clare Nullis, glasnogovornica Svjetske meteorološke organizacije, prenijela je Hina, pozivajući se na AFP.

Zbog iznimno visokih temperatura diljem zemlje je buknulo nekoliko požara, a u onom u Extremaduri, na zapadu, izgorjelo je 2.500 hektara rastinja.

Vatra je zaprijetila i portugalskim mjestima sjeverno od Lisabona.

Izvor: Agencije