Američki tužitelj kaže da se transkripti ‘slučaja Polanski’ mogu otpečatiti

Francusko-poljski reditelj Roman Polanski uhapšen je 1977. godine nakon što ga je tada 13-godišnja Samantha Gailey optužila za drogiranje i silovanje.

Roman Polanski se od američkog pravosuđa godinama skriva u Francuskoj (EPA)

Tužitelji u Los Angelesu objavili su da se više neće protiviti objavljivanju zapečaćenih transkripata u slučaju Romana Polanskog koji bi mogli otkriti nedolično ponašanje pravosuđa, javlja AFP.

George Gascon, okružni tužitelj Los Angelesa, rekao je da je njegov ured “odlučio da je u interesu pravde pristati da se otpečate ovi transkripti”.

“Sudovi su ovaj slučaj opisali kao ‘jednu od najdužih saga u historiji kalifornijskog krivičnog procesa’. Godinama se ovaj ured borio protiv objavljivanja informacija koje žrtva i javnost imaju pravo znati”, naveo je Gascon u saopćenju.

Iako nije poznato što sadrže transkripti, oni uključuju svjedočenje bivšeg zamjenika okružnog tužitelja Rogera Gunsona, prvog tužitelja koji je vodio slučaj Polanskog.

Optužbe za silovanje

Francusko-poljski redatelj Roman Polanski uhapšen je 1977. godine nakon što ga je tada 13-godišnja Samantha Gailey optužila za drogiranje i silovanje.

Kako bi djevojčicu poštedjeti suđenja, tužitelji su nagodbom o priznanju krivnje odbacili najteže optužbe, a Polanski je priznao krivnju za nezakonit spolni odnos s maloljetnicom.

Odslužio je 42 dana u zatvoru dok je prolazio psihijatrijsko vještačenje.

Kada se činilo da će sudac Laurence Rittenband ponovno razmotriti njegov slučaj i izreći mu puno veću zatvorsku kaznu, Polanski je pobjegao u Francusku, gdje i danas živi.

Redatelj filmova Rosemary's Baby i Chinatown otad se nije vratio u Sjedinjene Američke Države i bio je uključen u desetljećima dugu igru ​​mačke i miša s dužnosnicima koji traže njegovo izručenje, prije nego što se globalna javnost podijelila između kontinuiranog bijesa i oprosta za njegova djela.

Polanski sve poriče

Polanski je prvi put zatražio da se transkripti otpečate “prije nekoliko godina” kako bi se “provela istraga o navodno povredama u sudskim postupcima”, navodi se u saopćenju Gascona.

Gascon je opisao da su okolnosti pod kojima su tužitelji isprva tretirali Polanskog bile “vanredne” i dodao da je njegov ured bio predan “transparentnosti i odgovornosti za sve u pravosudnom sistemu”.

Hollywood Reporter objavio je da je ovaj put uvid u transkripte zatražilo dvoje novinara.

Gailey je 1997. godine javno oprostila Polanskom i rekla da je postupanje novinara i pravosudnog sistema prema njoj bilo gore od počinjenog zločina. I sama je ranije tražila da se otpečate transkripti.

“Polanski je i dalje bjegunac od pravde i trebao bi se predati Višem sudu okruga Los Angeles kako bi mu se izrekla kazna”, dodaje se u saopćenju Gascona.

Polanskog (88) je posljednjih godina više žena optužilo za seksualne zločine u prošlosti. Polanski poriče sve te optužbe za koje je nastupila zastara.

Izvor: Agencije