Prošle godine u sukobima širom svijeta ubijeno 2.515 djece

Najveći broj verifikovanih ubistava i ranjavanja djece prošle godine dogodio se u Jemenu, Siriji, Afganistanu, Demokratskoj Republici Kongo, Somaliji, Izraelu i Palestini.

Naredne godine izvještaj 'Djeca i oružani sukobi' obuhvatit će i zabilježena kršenja prava nad djecom u Ukrajini, Etiopiji i Mozambiku (EPA)

Tokom 2021. godine 2.515 djece je ubijeno, a 5.555 osakaćeno, dok je regrutovano i zloupotrijebljeno 6.310 djece u sukobima širom svijeta, navedeno je u godišnjem izvještaju Ujedinjenih nacija pod nazivom “Djeca i oružani sukobi”.

Ostala kršenja koja su objelodanjena u izvještaju UN-a su otmice, seksualno nasilje, napadi u školama i bolnicama i uskraćivanje neophodne pomoći, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Najveći broj verifikovanih prekršaja nad djecom prošle godine dogodio se u Jemenu, Siriji, Afganistanu, Demokratskoj Republici Kongo, Somaliji, Izraelu i Palestini.

Kršenja prava djece u Ukrajini

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres najavio je da će naredne godine izvještaj “Djeca i oružani sukobi” obuhvatiti i zabilježena kršenja prava nad djecom u Ukrajini, Etiopiji i Mozambiku.

Specijalna izaslanica generalnog sekretara UN-a za djecu i oružane sukobe Virginia Gamba rekla je da najviše zabrinjavaju izvještaji o kršenjima prava djeteta u sukobima u Ukrajini, a u koja spadaju ubijanje i sakaćenje djece i napadi na škole i bolnice.

Izvor: Agencije