Novi toplinski val pogodio Evropu

U nekim dijelovima Evrope najteže će biti između utorka i četvrtka, rekao je glasnogovornik španske meteorološke službe.

Klimatske promjene su uzrok češćih i jačih toplinskih valova, rekli su stručnjaci (EPA)

Manje od mjesec dana nakon prošlog toplinskog vala, živa u termometru se opet popela na neuobičajeno visok nivo na Pirenejskom poluotoku, gdje su izmjerena 42 Celzijeva stepena, i na jugu Francuske.

Sve češća pojava toplinskih valova direktna je posljedica klimatskih promjena, kažu naučnici, jer se povećava jačina, trajanje i učestalost ispuštanja stakleničkih plinova.

U Španiji je najviša temperatura, 43,3 Celzijeva stepena, izmjerena u Candeledi, objavila je španska meteorološka služba Aemet. U drugim gradovima na jugu i u centralnom dijelu zemlje, poput Seville i Badajoza, izmjerena su 42 stepena.

Ovaj novi toplinski val, drugi u mjesec dana, “sasvim je neuobičajen” u zemlji gdje visoke temperature ljeti nisu rijetkost, rekao je Ruben del Campo, glasnogovornik Aemeta.

Toplinski val je počeo u nedjelju i mogao bi “potrajati devet do deset dana, pa bi tako mogao biti treći najduži toplinski val u Španiji od 1975.”, rekao je za France Presse.

“Klimatske promjene su uzrok češćih i jačih toplinskih valova”, dodao je Del Campo, podsjetivši da se njihov broj udvostručio u zemlji u zadnjih dvanaest godina.

Najteže će biti između utorka i četvrtka, upozorava Aemet koji ipak nije mogao reći hoće li biti potučen apsolutni temperaturni rekord zabilježen u Španiji (47,4 stepena izmjerena u Montoru, blizu Cordobe, u avgustu 2021.), prenosi Hina.

Ekstremne vrućine

U susjednom Portugalu temperatura se za vikend u nekim krajevima popela na 44 stepena. Premda je temperatura u ponedjeljak bila nešto niža, 42 stepena se ipak očekuju u okolici Evore, na jugoistoku, navodi nacionalna meteorološka služba koja najavljuje novi porast temperature u utorak i u srijedu.

Visoke temperature su ovih dana prouzrokovale požare u centralnom dijelu zemlje.

Toplinski val je u ponedjeljak zahvatio i Francusku s jugozapada, objavio je Meteo-France. Temperature su na dobrom dijelu francuskog teritorija prelazile 30 Celzijevih stepeni a od utorka bi mjestimično mogle dosezati i 39.

Vrhunac ovog vala najvjerovatnije će biti “između subote i utorka” 19. juna, dodaje Sebastian Leas iz Meteo-Francea, istaknuvši da je još rano da bi se ovaj fenomen mogao uspoređivati sa smrtonosnom žegom kakva je bila u ljeto 2003.

U Velikoj Britaniji, gdje se u ponedjeljak i u utorak na jugozapadu očekuju 33 Celzijeva stepeni, nacionalna meteorološka služba izdala je u ponedjeljak tzv. narančasto upozorenje za “ekstremne vrućine” od nedjelje, s temperaturama višim od 35 stepeni.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada