Demonstranti blokirali most u Budimpešti zbog najavljenog povećanja poreza

Demonstranti su se okupili na trgu pred parlamentom i potom uputili na obližnji most preko Dunava, blokirajući saobraćaj u oba smjera na mostu koji povezuje Budim i Peštu.

Nacionalist Viktor Orban je suočen s najvećim izazovima otkako je 2010. preuzeo vlast (Reuters)

Oko hiljadu demonstranata blokiralo je u utorak most u centru Budimpešte dok je parlament raspravljao o prijedlogu vlade premijera Viktora Orbana da se stotinama hiljada malih firmi povećaju porezi.

Demonstranti su se okupili na trgu pred parlamentom i potom uputili na obližnji most preko Dunava, blokirajući saobraćaj u oba smjera na mostu koji povezuje Budim i Peštu, piše Reuters.

Nacionalist Orban je suočen s najvećim izazovima otkako je 2010. preuzeo vlast – najvećom inflacijom u posljednjih 20 godina, rekordno niskim kursem forinte i zamrznutim sredstvima iz evropskih fondova zbog spora u vezi s demokratskim standardima.

Strožiji poreski režim

Njegova vlada je u ponedjeljak poslala u parlament izmjene zakona drastično postrožujući poreski režim koje su male firme koristile zbog jednostavne administracije i niskih poreznih stopa.

No, vlada kaže da su ga neke firme zloupotrebljavale i prisiljavale radnike da uđu u shemu kako bi si smanjile troškove, što je dovelo do svojevrsnog oblika prikrivenog rada.

Nakon što prođu u parlamentu, nova pravila bi trebala stupiti na snagu u septembru.

Izvor: Agencije