Evropski sud prihvatio tužbu operatera Sjevernog toka 2 protiv regulative EU-a

Opći sud pogrešno je zaključio da dopuna direktive ne utječe direktno na Nord Stream 2 pa je i njegova presuda, izvedena iz tog zaključka, pogrešna, zaključili su suci ECJ.

Nije jasno kakve bi mogle biti praktične posljedice presude jer je njemačka vlada zamrznula projekt plinovoda Sjeverni tok 2 (EPA)

Evropski sud (ECJ) prihvatio je tužbu operatera plinovoda Sjeverni tok 2 protiv propisa EU-a koji su i zemljama izvan Unije naredili odvajanje transporta od proizvodnje i distribucije plina.

Evropski parlament usvojio je spornu dopunu direktive o plinovodima koji povezuju članice EU-a u aprilu 2019, a kompanija Nord Stream 2 AG, operater plinovoda Sjeverni tok 2, osporila je pred Općim sudom EU-a proširenje propisa i na zemlje izvan Unije, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju dpa.

Nord Stream 2 registriran je u Švicarskoj, a njegov je većinski vlasnik ruski plinski div Gazprom. Vlasničke udjele posjeduju i njemačka Wintershall Dea, PEG Infrastruktur njemačkog E.ON-a, nizozemski Nederlandse Gasunie i francuski ENGIE.

Opći sud odbio je tužbu, proglasivši je neutemeljenom, a kompanija se žalila na presudu Evropskom sudu (ECJ). ECJ je poništio presudu.

Predmet vraćen Općem sudu

Opći sud pogrešno je zaključio da dopuna direktive ne utječe direktno na Nord Stream 2 pa je i njegova presuda, izvedena iz tog zaključka, pogrešna, zaključili su suci ECJ.

Zato su prihvatili zahtjev kompanije za poništenjem presude i vratili predmet Općem sudu.

Nije jasno kakve bi mogle biti praktične posljedice presude jer je njemačka vlada zamrznula projekt plinovoda Sjeverni tok 2 nakon što je Rusija priznala dvije otcijepljene ukrajinske regije i pokrenula invaziju na Ukrajinu, napominje agencija dpa.

U maju je kompanija za dlaku izbjegla stečaj, nakon što joj je švicarski sud produžio rok za sređivanje finansija i dodijelio joj stečajnog upravitelja.

Plinovod je trebao udvostručiti isporuke ruskog plina u Njemačku i dovršen je prošle godine.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada