EU zamrznuo rusku imovinu vrijednu 13,8 milijardi eura

Na crnoj listi Evropske unijea je trenutno 98 firmi i organizacija te gotovo 1.600 pojedinaca zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Najveći dio ruske imovine zaplijenjen je u pet od 27 članica Evropske unije (EPA)

Evropska unija je do sada zamrznula imovinu ruskih oligarha, drugih pojedinaca i firmi vrijednu 13,8 milijardi eura, izjavio je u utorak visoki evropski dužnosnik.

Najveći dio zaplijenjen je u pet od 27 članica Unije, rekao je dužnosnik i pozvao ostale članice da učine više.

Na “crnoj” listi EU-a je trenutno 98 firmi i organizacija te gotovo 1.600 pojedinaca zbog ruske invazije na Ukrajinu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Do sada smo zaplijenili imovinu oligarha i drugih entiteta vrijednu 13,8 milijardi eura, to je prilično mnogo”, rekao je evropski komesar za pravosuđe Didier Reynders.

Najesen nova pravna sredstva

“No, najvećim dijelom, više od 12 milijardi eura, zamrznuto je u pet država članica i moramo nastaviti uvjerati druge da učine isto”, izjavio je novinarima dolazeći na sastanak ministara pravosuđa EU-a u Prag.

Reynders nije naveo o kojih se pet članica radi.

Po njegovim riječima, nakon ljeta očekuje se konačni politički dogovor o novim pravnim sredstvima koja bi trebala spriječiti zaobilaženje sankcija na nivou cijele Unije, što sada nije slučaj.

Politika, kojoj je cilj spriječiti izbjegavanje sankcija prebacivanjem imovine na nesankcionirane članove porodice, mogla bi stupiti na snagu najesen.

Izvor: Agencije