Anketa: Većina demokrata želi da se neko drugi osim Bidena kandiduje 2024.

Posljednja anketa pokazuje opadajuću popularnost američkog predsjednika usred domaćih i međunarodnih kriza.

Biden i njegovi glavni saradnici su u više navrata govorili da namjerava da se kandiduje za reizbor (Reuters)

Samo 26 posto ispitanika demokrata želi da Joe Biden bude stranački kandidat na sljedećim predsjedničkim izborima, pokazala je nova anketa, koja pokazuje opadajuću popularnost predsjednika Sjedinjenih Američkih Država čak i među pristalicama koje su ga podržale 2020. godine, piše Al Jazeera English.

Anketa New York Times-Siena College (PDF) takođe je pokazala da je predsjednikov opšti rejting odobravanja na 33 posto.

David Cohen, profesor političkih nauka na Univerzitetu Akron u Ohaju, rekao je da su brojke “prilično užasne” za Bidena.

“Ne postoji način da se to pošećeri”, rekao je Cohen za Al Jazeeru. „Svejedno kako to gledate, nisu dobre. A Bidenova Bijela kuća mora biti veoma zabrinuta ne samo zbog šansi za potencijalni reizbor, već i zbog njegovog trenutnog položaja u američkoj javnosti, koja je u potpunosti pod vodom.”

ZA 33 posto ispitanika godine su glavni razlog

Anketa je uslijedila nakon što su brojni američki mediji objavili da mnogi demokratski zvaničnici ne žele da Biden traži reizbor 2024. godine.

Aktuelni američki predsjednici rijetko se suočavaju s konkurentskim predizborima, jer stranka na vlasti obično nastoji da iskoristi prednost trenutno vladajućeg.

Ali, usred rastuće inflacije, globalne krize i nedavne odluke Vrhovnog suda SAD-a da poništi ustavom zaštićena prava na pobačaj, anketa je pokazala da je 64 posto demokrata reklo da bi stranka trebala nominovati drugog kandidata 2024. godine.

Od njih, 33 posto je navelo predsjednikove godine kao najvažniji razlog za njihov položaj. Biden je već najstariji predsjednik u historiji SAD-a sa 79 godina. Ako bude ponovo izabran, imao bi 82 godine do svoje druge inauguracije u januaru 2025.

U međuvremenu, 32 posto iste grupe ispitanika reklo je da je učinak predsjednika na poslu razlog zašto ne žele da bude ponovo nominovan 2024. godine.

Anketa je intervjuisala 849 registrovanih birača u SAD-a i ima granicu greške od 4,1 posto.

Biden i njegovi glavni saradnici su u više navrata govorili da namjerava da se kandiduje za reizbor. Predsjednikovi saveznici kažu da on daje sve od sebe da ublaži probleme izvan njegove kontrole, uključujući rastuće cijene plina i probleme globalnog lanca snabdijevanja.

Cohen kaže da, čak i ako Biden nije odgovoran za neke od kriza s kojima se Amerikanci suočavaju, predsjednik je prva osoba koju ljudi krive. “Uzimate zasluge kada je ekonomija dobra. I krive vas kada je ekonomija loša”, rekao je za Al Jazeeru.

Nepopularnost među mladima

Profesor je primijetio poražavajući nalaz u anketi za Bidena – njegovu nepopularnost među mlađim biračima.

Predsjednikov rejting opada na 19 posto kod birača od 18 do 29 godina u anketi održanoj u ponedjeljak. A u istoj starosnoj grupi među demokratskim ispitanicima, 94 posto želi da drugi kandidat bude kandidat stranke 2024. godine.

“To je pravi problem za Bidena jer je to prirodni dio demokratske baze s kojom bi trebao stajati mnogo bolje”, rekao je Cohen o mladim glasačima.

Uprkos ukupnoj sumornoj slici koju anketa daje za Bidena, postoji jedna pozitivna stvar za američkog predsjednika: birači bi ga favorizovali – 44 prema 41 posto – u potencijalnoj izbornoj utrci protiv njegovog prethodnika Donalda Trumpa.

“To pokazuje da je i Donald Trump izuzetno pogrešan kandidat, a većina zemlje ne bi željela ponovo krenuti tim putem s Trumpom”, rekao je Cohen. “Donald Trump je možda najbolja nada da Joe Biden osvoji potencijalni drugi mandat.”

Izvor: Al Jazeera