Remembering Srebrenica: Poricanje je posljednja faza genocida

Udruženje ‘Remebering Srebrenica’ sa lokalnim aktivistima godišnjicu genocida u Srebrenici obilježava kroz gotovo 1.000 aktivnosti koje će biti održane širom zemlje.

Više od 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka ubijeno je u Srebrenici u julu 1995. godine (Reuters)

Ujedinjeno Kraljevstvo će 13. jula obilježiti 27. godišnjicu genocida u Srebrenici komemorativnim prijemom u ime Vlade njenog visočanstva u kabinetu za vanjsku politiku i razvoj Commonwealtha. U organizaciji učestvuje i Udruženje “Remembering Srebrenica”.

Komemoraciju će održati i predsjednik britanskog parlamenta, Lindsay Hoyle.

Na ove dvije memorijalne manifestacije govorit će predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, dok će Emir Suljagić kao preživjeli svjedok genocida podijeliti svoje svjedočanstvo.

Pored ovih visokoprofiliranih memorijalnih događanja, “Remebering Srebrenica” sa lokalnim aktivistima tokom Sedmice sjećanja od 4. do 11. jula obilježio je godišnjicu genocida u Srebrenici održavanjem gotovo 1.000 aktivnosti u školama, gradskim dvoranama, policijskim stanicama, džamijama, sinagogama, crkvama i društvenim centrima u gradovima širom zemlje.

‘Borba protiv poricanja: Suočavanje s mržnjom’

“Remembering Srebrenica UK” svake godine bira temu koja održava aspekt genocida, a koja je u isto vrijeme bliska i zajednicama u Ujedinjenom Kraljevstvu. Tema za 2022. godinu je Borba protiv poricanja: Suočavanje s mržnjom.

Međunarodni sud pravde i Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju je zločine u Srebrenici presudio kao genocid, a Ujedinjeni narodi su to opisale kao “najgori” zločin na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata.

“Uprkos tome, negiranje genocida u Srebrenici, kao i drugih zločina protiv čovječnosti koji su od 1992. do 1995. godine počinjeni širom Bosne i Hercegovine, prevladava među pojedincima i institucijama na najvišim nivoima, među kojima su i načenik Srebrenice [Mladen Grujičić], trenutni politički vrh bh. entiteta Republika Srpska i Srbije, kao i Rusije koja je 2015. uložila veto na rezoluciju UN-a kojom su ubistva u Srebrenici okarakterisana kao genocid”, podsjećaju iz ove organizacije.

“Poricanje je posljednja faza genocida koju čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik, koji – vođen ideologijom ujedinjenja srpskog svijeta, idejom koja je alarmantno slična onoj koju je imao bivši predsjednik – podršku traži i od Rusije, sada koristi za razbijanje države Bosne i Hercegovine”, rekao je tim povodom dr. Waqar Azmi, predsjedavajući organizacije “Remembering Srebrenica”.

Izvor: Agencije