Uberovi dosjei: Veliko curenje otkriva kako su vodeći političari tajno pomagali Uberu

Hiljade procurjelih datoteka detaljno opisuju opsežnu pomoć koju je Uber dobio od čelnika poput današnjeg francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i bivše komesarke EU Neelie Kroes.

Uberove nemilosrdne poslovne metode bile su nadaleko poznate, ali po prvi put datoteke daju jedinstven pogled iznutra na to koliko je daleko Uber otišao u postizanju svojih ciljeva (Reuters)

Hiljade procurjelih datoteka razotkrilo je kako se kompanija Uber udvarala najvišim političarima i koliko je daleko išla nastojeći se nametnuti u postojećoj taksi industriji.

Oni detaljno opisuju opsežnu pomoć koju je Uber dobio od čelnika poput današnjeg francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i bivše komesarke EU Neelie Kroes, Hina prenosi BBC.

Velika količina povjerljivih fajlova otkrila je kako su se kršili zakoni, varala policija, koristilo nasilje nad vozačima i tajno lobiralo kod vlada tokom agresivne globalne ekspanzije. Također otkrivaju kako je Uber pokušao osigurati potporu udvaranjem premijerima, predsjednicima, bogatašima, medijima.

Fajlovi takođe pokazuju kako je bivši šef ove kompanije lično naredio korištenje “kill switcha” kako bi spriječio policiju da pristupi računarima.

Ometanje evropske taksi industrije

Kompanija na sve to kaže da njeno “prošlo ponašanje nije bilo u skladu sa sadašnjim vrijednostima” i da je danas “drugačija kompanija”.

Datoteke Ubera čini više od 124.000 zapisa, uključujući 83.000 e-poruka i 1.000 drugih datoteka koje uključuju razgovore u razdoblju od 2013. do 2017.

Ti su zapisi procurili u britanski Guardian i podijeljeni su s Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara i brojnim medijskim organizacijama. Oni po prvi put otkrivaju kako je lobiranje i odnosi s javnošću vrijedno 90 miliona dolara godišnje regrutiralo prijateljske političare da pomognu u kampanji kojoj je cilj bio ometanje evropske taksi industrije.

Uberove nemilosrdne poslovne metode bile su nadaleko poznate, ali po prvi put datoteke daju jedinstven pogled iznutra na to koliko je daleko Uber otišao u postizanju svojih ciljeva.

Macron vidio Uber kao izvor rasta

Dok su francuski taksisti organizovali ponekad nasilne proteste na ulicama protiv Ubera, tadašnji ministar ekonomije Macron, sada predsjednik, bio je u kontaktu s Uberovim kontroverznim šefom Travisom Kalanickom i rekao mu je da će reformisati zakone u korist kompanije. Macron je vidio Uber kao izvor rasta i zapošljavanja te mu je htio pomoći.

Fajlovi pokazuju kako je bivša digitalna komesarka EU-a Neelie Kroes, jedna od najviših zvaničnica, bila u pregovorima da se pridruži Uberu prije isteka svog mandata. Zatim je potajno lobirala za kompaniju, potencijalno kršeći etička pravila EU-a.

U to vrijeme Uber nije bio samo jedna od najbrže rastućih kompanija na svijetu, već i jedna od najkontroverznijih, koju su pratili sudski procesi, optužbe za seksualno uznemiravanje i skandali oko krađe podataka.

Na kraju je dioničarima bilo dosta i tadašnji šef Travis Kalanick morao je 2017. otići.

Uber kaže da je njegova zamjena, Dara Khosrowshahi, “imao zadatak transformisati svaki aspekt poslovanja Ubera” i da je “instalirao rigorozne kontrole i usklađenost potrebne za rad Ubera kao javne kompanije”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada