Iran objavio da obogaćuje uranij do 20 posto čistoće

Iran je počeo da obogaćuje uran do 20 posto čistoće, koristeći sofisticirane centrifuge u svojoj podzemnoj nuklearnoj elektrani Fordow.

Teheran je obavijestio IAEA da planira koristiti mašine za obogaćivanje uranija da bi dostigao 20 posto čistoće (EPA)

Iran je počeo da obogaćuje uran do 20 posto čistoće, koristeći sofisticirane centrifuge u svojoj podzemnoj nuklearnoj elektrani Fordow, izvjestila je iranska državna televizija, javlja Tanjug.

Behruz Kamalvandi, portparol iranske Organizacije za atomsku energiju, izjavio je da je juče prvi put obogaćen uran na 20 posto čistoće i da je to učinjeno pomoću naprednih centrifuga IR-6 i dodao da je Iran prije dvije nedjelje obavijestio Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) o razvoju događaja, prenosi AP.

Izvještaj IAEA

Iran je ubrzao obogaćivanje uranija u svojoj podzemnoj fabrici Fordow, zahvaljujući naprednim mašinama koje su u stanju lakše prelaziti između nivoa obogaćivanja, navodi se u izvještaju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

IAEA je potvrdio da je Iran počeo ubrizgavati gas uranij heksafluorid obogaćen do pet posto u kaskade naprednih centrifuga IR-6 u Fordowu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters, koji se poziva na povjerljiv izvještaj ove organizacije.

Iran je obavijestio IAEA da planira koristiti mašine za obogaćivanje uranija da bi dostigao 20 posto čistoće, navodi se u izvještaju, ali korištenjem novih uređaja za centrifugu vrlo brzo može dostići čistoću od 90 posto, što je dovoljno za proizvodnju nuklearnog oružja.

Zapadne diplomate su u više navrata izražavale zabrinutost zbog toga što Iran koristi uređaje koji brzo i lako omogućavaju prelazak na više nivoe čistoće uranija.

Trump povukao SAD iz sporazuma

Prema nuklearnom sporazumu iz 2015. godine, Iran je pristao na ograničenja svog nuklearnog programa u zamjenu za oslobađanje od sankcija koje je uveo Zapad.

Tadašnji američki predsjednik Donald Trump povukao se iz sporazuma 2018. godine i obnovio sankcije SAD-a, što je navelo Iran da počne kršiti nuklearna ograničenja godinu kasnije.

Svi dosadašnji pregovori o oživljavanju sporazuma do sada su propali.

Činilo se da je nuklearni sporazum Irana s velikim silama blizu ponovnog oživljavanja u martu, ali su pregovori djelimično blokirani oko toga da li će Washington skinuti Revolucionarnu gardu, elitno krilo iranske vojske, sa liste stranih terorističkih organizacija.

Izvor: Agencije