WHO: Broj slučajeva COVID-19 porastao za 18 posto

Broj infekcija korona virusom porastao je za gotovo 32 posto u Evropi i jugoistočnoj Aziji, kao i za gotovo 14 posto u Americi, obavila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Generalni direktor WHO-a kaže da je broj slučajeva u porastu u 110 zemalja, uglavnom zbog omikronskih varijanti BA.4 i BA.5 (EPA)

Broj novih slučajeva korona virusa porastao je za 18 posto u protekloj sedmici, sa više od 4,1 miliona prijavljenih slučajeva širom svijeta, obavila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Zdravstvena agencija Ujedinjenih naroda je u najnovijem sedmičnom izvještaju o pandemiji saopćila da je broj smrtnih slučajeva u svijetu ostao relativno sličan prethodnoj sedmici, gotovo 8.500, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Smrtni slučajevi uzrokovani COVID-19 porasli u tri regije: jugoistočnoj Aziji, Americi i Bliskom istoku, gdje je zabilježen najveći sedmični porast – gotovo 47 posto, piše u izvještaju.

Broj infekcija porastao je za gotovo 32 posto u Evropi i jugoistočnoj Aziji, kao i za gotovo 14 posto u Americi.

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da je broj slučajeva u porastu u 110 zemalja, uglavnom zbog omikronskih varijanti BA.4 i BA.5.

Dato više od 1,2 milijarde vakcina

“Ova pandemija se mijenja, ali nije gotova”, kazao je on.

Adhanom Ghebreyesus je dodao da je mogućnost praćenja genetske evolucije COVID-19 “pod prijetnjom, jer su mnoge zemlje ublažile napore za praćenje i genetsko sekvenciranje, upozoravajući da bi to otežalo otkrivanje novih i potencijalno opasnih varijanti”.

Pozvao je sve da imuniziraju najugroženije, uključujući zdravstvene radnike i osobe starije od 60 godina, rekavši da su stotine miliona i dalje nevakcinisane i da su u opasnosti od teških bolesti i smrti.

Prvi čovjek WHO-a ističe da je, iako je širom svijeta dato više od 1,2 milijarde vakcina protiv COVID-19, prosječna stopa imunizacije u siromašnim zemljama iznosi 13 posto.

“Ako bogate zemlje vakcinišu djecu od samo šest mjeseci i planiraju uraditi nove krugove vakcinacije, neshvatljivo je sugerirati da zemlje sa ižim prihodima ne bi trebale vakcinisati svoje najugroženije žitelje”, rekao je Adhanom Ghebreyesus.

Izvor: Agencije