SAD šalje Ukrajini rakete i radare

Sjedinjene Američke Države saopštile su da će Ukrajini uputiti novu vojnu pomoć vrijednu 820 miliona dolara.

Pomoć, kako je saopštio Pentagon, uključuje raketne sisteme zemlja-zrak i protuartilljerijske radare kako bi ukrajinske snage mogle da odgovore na ruske napade (EPA - Ilustracija)
  • SAD će Ukrajini uputiti novu vojnu pomoć vrijednu 820 miliona dolara
  • Zelenski: Ukrajina sada izvozi električnu energiju Evropskoj uniji
  • Albanija i NATO pregovaraju o pomorskoj bazi u Porto Romanu
  • Kina ne daje materijalnu potporu Rusiji u ratu u Ukrajini
  • Zelenski: Protjerivanje Rusa sa Zmijskog otoka strateška pobjeda
  • Najmanje 21 poginulo od ruskih projektila u blizini Odese

Više najnovijih vijesti u nastavku:


SAD šalje novu vojnu pomoć Ukrajini vrijednu 820 miliona dolara

Sjedinjene Američke Države saopštile su u petak da će Ukrajini uputiti novu vojnu pomoć vrijednu 820 miliona dolara.

Pomoć, kako je saopštio Pentagon, uključuje raketne sisteme zemlja-zrak i protuartilljerijske radare kako bi ukrajinske snage mogle da odgovore na ruske napade, prenosi Tanjug.

Pentagon je najavio i da će Ukrajini poslati 150.000 komada artiljerijske municije kalibra 155 milimetra, prenosi AP.

Ovo je 14. paket vojnog naoružanja i opreme koji Pentagon šalje Ukrajini od augusta 2021. godine.

Ukupno, SAD je poslao Ukrajini pomoć u naoružanju i vojnoj obuci u vrijednosti od 8,8 milijardi dolara.


EU priprema hitan plan oslobađanja zavisnosti od ruskih energenata

Evropska komisija obećala je da će ovog mjeseca sastaviti hitan plan čiji je cilj da pomogne zemljama članicama da se liše ruskih energenata u vrijeme ruskog rata u Ukrajini.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla da će se inicijativa nadograditi na potezima EU-a kojim je Unija riješila prestati s nabavkom ruskog uglja, nafte i prirodnog plina i da će ići paralelno sa naporima bloka da ubrza razvoj obnovljivih izvora energije kao što je energija na vjetar ili sunce.


Broj mrtvih u Odesi porastao na 21

Projektili koje je ispalila ruska vojska, a koji su u petak pogodili stambenu zgradu i hotelski kompleks u lučkoj regiji Odese, usmrtili su najmanje 21 osobu i ranili desetke, rekli su ukrajinski zvaničnici, prenio je Reuters.


Rama: Albanija i NATO pregovaraju o pomorskoj bazi u Porto Romanu

Albanski premijer Edi Rama rekao je da je njegova vlada u pregovorima sa NATO-om o izgradnji vojne pomorske baze u Porto Romanu, u luci koja se gradi na jadranskoj obali.

Rama je rekao da bi Porto Romano, koji se nalazi blizu priobalnog grada Durresa, imao komercijalni dio, kao i dio za vojnu bazu.

Bazu bi zajedno finansirali NATO i Albanija, koja je članica Alijanse od 2009. godine.

U maju, Rama je rekao da je njegova vlada ponudila NATO-u svoju pomorsku bazu Pashaliman, 200 kilometara južno od Tirane.


Norveška obećala Ukrajini pomoć vrijednu milijardu eura

Norveški premijer obećao je milijardu eura vrijednu pomoć Ukrajini za ostatak 2022. i u 2023. godini.

Jonas Gahr Stoere rekao je novinarima na press konferenciji sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim da će sredstva pomoći Ukrajini da se brani, ali i ljudima u potrebi, kao i naporima na rekonstrukciji.


Ukrajina: Broj poginulih u Odesi 19

Državna sigurnost Ukrajine tvrdi da je broj poginulih u napadu ruskim projektilima na Odesu porastao na 19, među kojima je i dvoje djece.

Ukrajinski zvaničnici ranije su govorili da je 18 žrtava.

Hospitalizirano je 38 ljudi, među kojima je šestero djece i jedna trudnica.


Putin: Integracija Bjelorusije s Rusijom ubrzava se zahvaljujući Zapadu

Predsjednik Vladimir Putin rekao je u petak da politički pritisak Zapada ubrzava integraciju Bjelorusije sa susjednom Rusijom, koja se odvija različitim intenzitetom već više od dva desetljeća.

„Politički i društveni pritisak bez presedana tzv. kolektivnog Zapada tjera nas da ubrzamo proces ujedinjenja, da zajedno minimiziramo štetu od nezakonitih sankcija, da jednostavnije ovladamo proizvodnjom traženih proizvoda, da razvijemo nove kompetencije i proširujemo saradnju s prijateljskim zemljama”, rekao je Putin na bilateralnom forumu.

Susjedne zemlje potpisale su 1997. Ugovor o uniji Rusije i Bjelorusije kako bi se obnovile veze nakon raspada Sovjetskog Saveza, a s konačnim ciljem stvaranja zajedničke države.

Međutim, entuzijazam bjeloruskog autokratskog predsjednika Aleksandra Lukašenka za većom političkom integracijom nije bio stalan jer se Lukašenko bojao gubitka svojih ovlasti i moći.

Lukašenko je postao privrženiji Moskvi krajem 2020., kada je Putin pružio političku i financijsku potporu Minsku u gušenju protuvladinih prosvjeda potaknutih spornim predsjedničkim izborima za koje oporba kaže da su bili namješteni.

(EPA)

Evropa spremna za hitno isključenje baltičkih zemalja s ruske energetske mreže

Evropski operateri spremni su odmah provesti dugoročni plan za uključivanje baltičkih država, koje se oslanjaju na rusku elektroenergetsku mrežu, u sistem Evropske unije u slučaju da ih Moskva prekine, rekla su Reutersu tri izvora upoznata s tim pitanjem.

Zabrinutost zbog ovisnosti o Rusiji za bilo koji oblik energije porasla je diljem Evrope zbog smanjenja isporuke ruskog plina nekim zemljama nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Baltičke zemlje su nervozne jer se Litvanija sukobila s Rusijom zbog blokiranja izvoza dobara u moskovsku eksklavu Kalinjingrad.

Trideset godina nakon odvajanja od bivšeg Sovjetskog Saveza i 17 godina od pridruživanja Evropskoj uniji, baltičke države Estonija, Latvija i Litvanija ovise o Rusiji u osiguravanju stabilne opskrbe električnom energijom.

Baltičke države imaju dugogodišnji plan postati dijelom evropske decentralizirane mreže elektroenergetskih operatera, poznate kao ENTSO-E, do 2025. godine.

Reutersovi izvori kazali su anonimno da bi se to moglo odmah primijeniti ako bude potrebno, prema planovima za nepredviđene situacije koje je izradio ENTSO-E.

(Reuters)

Lavrov: Smiješne izjave da je NATO odbrambeni savez

Šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov smatra da su smiješne izjave da je NATO odbrambeni savez.

“Riječi o tome da je NATO odbrambeni savez su smiješne, tvrditi slične gluposti je čak sramota”, rekao je Lavrov u Minsku obraćajući se studentima i nastavnicima Bjeloruskog državnog univerziteta i drugih visokoškolskih ustanova, prenosi RIA Novosti.

On je naveo da je nedavno predstavnik Bijele kuće još jednom ponovio da Rusija ne treba da se plaši NATO-a, da niko ne treba da se plaši NATO-a, jer je NATO odbrambeni savez.

Prema mišljenju Lavrova, smisao postojanja NATO-a je nestao kada su Varšavski pakt i SSSR prestali da postoje.

„Ako sami napredujete, osvajate teritoriju, tamo raspoređujete oružane snage, onda, ako dobro razumijem ruski jezik, to nije odbrana, to je nešto suprotno“, rekao je Lavrov.

(EPA)

Ukrajina uvela vizni režim za ruske državljane

Šef Državne granične službe Ukrajine Sergej Dejneko izjavio je da je danas počela da važi odluka vlade Ukrajine o ukidanju bezviznog režima za državljane Rusije.

Dejneko je rekao da viza ne garantuje ruskim državljanima nesmetan ulazak u Ukrajinu, prenosi Interfaks Ukrajina.

“Putovanje bez vize je privilegija za građane razvijenih demokratija koji ne ubijaju civile i ne zadiru u suverenitet drugih država. A Rusija očigledno nije na toj listi“, napisao je Dejneko na Facebook.

Prema njegovim riječima, vizni režim će povećati bezbjednost države.

Dejneko je dodao da će sada svaki Rus morati unaprijed da opravda svrhu svog putovanja u Ukrajinu, ali da viza ne garantuje nesmetan ulazak, već da oni koji imaju vizu moraju da ispune i druge uslove za prelazak ukrajinske granice.

Prema rečima Dejneka, ako postoje osnovani razlozi, viza će biti poništena na granici.


Ukrajina: Ruske snage pokušavaju da opkole Lisičansk sa juga i zapada

Ruske trupe pokušavaju da opkole Oružane snage Ukrajine u oblasti Lisičanska sa juga i zapada, saopštio je jutros Generalštab Ukrajine.

Navedeno je da na Donjeckom pravcu ruske snage glavne napore usmjeravaju na opkoljavanje ukrajinskih trupa u oblasti Lisičansa sa juga i zapada i na uspostavljanje potpune kontrole nad Luganskom oblašću, prenposi Ukrinform.

Na Harkovskom i Slavjanskom pravcu ruske snage granatiraju položaje ukrajinskih jedinica i pojedina naselja, navodi ukrajinski generalštab.

Dodaje se da su ruske trupe pojačale vojne operacije u pravcu Kramatorska.

(Reuters)

Putin: Zapad satjerao sebe u zamku, pokušava da obuzda Rusiju

Zapad je satjerao sebe u zamku, jer nije mogao da predvidi tendencije koje će doprinjeti slabljenju njegove globalne dominacije, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Ruski lider je u sjedištu Ruske spoljnoobaveštajne službe (SVR) prisustvovao obilježavanju stogodišnjice ruske tajne obavještajne službe i tom prilikom istakao da je prioritet službe strateška prognoza razvoja međunarodnih procesa, prenio je Sputnjik.

On je ocijenio da je u svijetu mnogo istomišljenika koji žele da idu svojim putem, samo se boje da dignu glavu i pričaju o tome naglas.

„Zapad pokušava da ignoriše realnost koja mu ne odgovara, kao i formiranje multipolarnog svjetskog poretka. Neusmnjivo je da ne može potpuno da ignoriše te objektivne tendencije. Ali u praksi je njegova politika rukovođena jednim ciljem – svim sredstvima sačuvati sopstvenu dominaciju”, rekao je Putin.

On je dodao da dogmatizam, teret prošlosti i nespremnost za suočavanje sa istinom neizbježno povećavaju rizik od daljih nepromišljenih impulsivnih akcija Zapada.

Putin je ocijenio da Zapad danas cinično koristi milione stanovnika Ukrajine kao potrošni materijal u svojim geopolitičkim igrama i pokušajima obuzdavanja Rusije i da se u „američkom” svijetu prava svih ostalih jednostavno gaze.

Dodao je da pokušaji obuzdavanja Rusije nisu ništa drugo nego želja da se ne dozvoli Rusiji da se razvija potrebnim tempom i na osnovu tradicionalnih vrijednosti koje su joj neophodne.

„Kakvo je to obuzdavanje? To je jednostavno borba protiv Rusije”, zaključio je.


Zelenski: Ukrajina sada izvozi električnu energiju Evropskoj uniji

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je pokretanje prijenosa električne energije u Rumuniju početak procesa koji bi mogao pomoći Evropi da smanji svoju ovisnost o ruskim ugljikovodicima.

Zelenskijev komentar u noćnoj video poruci u četvrtak uslijedio je nakon objave premijera Denisa Šmihala da je izvoz započeo ranije tog dana, s količinom od 100 megavata, a četiri mjeseca nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Zelenski je ocijenio da je početak izvoza “još jedan značajan korak u našem kretanju prema Evropskoj uniji”.

“Zahvaljujući ukrajinskoj električnoj energiji, značajan dio ruskog plina koji koriste evropski potrošači može se zamijeniti. To stoga nije samo pitanje zarade od izvoza za nas, već pitanje sigurnosti za cijelu Evropu”, ustvrdio je Zelenski, podsjetivši i na povezivanje Ukrajine sa zajedničkim energetskim sustavom EU-a.

Naime, Ukrajina je sredinom marta postigla dogovor o pridruživanju Evropskoj mreži operatora prijenosnog sustava za električnu energiju (ENTSO-E) kao promatrač, a nakon što je njena mreža povezana s mrežom EU-a.

Sjeverna Koreja, Struja, Električna energija
(EPA)

Kina ne daje materijalnu podršku Rusiji u ratu u Ukrajini

Sjedinjene Države nisu uočile da Kina sistematski izbjegava sankcije ili daje vojnu opremu Rusiji, rekao je visoki američki dužnosnik.

To je izjavio referirajući se na mjere američkog ministarstva trgovine koje je u utorak dodalo pet kineskih tvrtki na trgovinsku crnu listu zbog navodne podrške ruskoj vojnoj i odbrambenoj industriji.

Pojasnio je da se poduzete mjere odnose na određene kineske tvrtke, a ne na vladu.

SAD je već upozorio na posljedice, uključujući sankcije, ako Kina ponudi materijalnu podršku ruskim ratnim naporima, no i apostrofirao da tek trebaju otkriti otvorenu kinesku vojnu i ekonomsku podršku Moskvi.

Kako je Reutersu izjavio dužnosnik pod uvjetom anonimnosti, Kina Rusiji ne pruža materijalnu potporu, pa tako niti u vidu vojne opreme.

(EPA)

“Nismo uočili da se Narodna Republika Kina bavi sistematskim izbjegavanjem ili da isporučuje vojnu opremu Rusiji”, rekao je.

Zbog agresije na Ukrajinu, Sjedinjene Države su zajedno sa saveznicima odlučile kazniti Rusiju, pa tako i dodavanjem niza ruskih kompanija i oligarha na trgovinsku crnu listu.

S druge strane, podsjeća Reuters, Kina je odbila osuditi postupke Rusije, kritiziravši i opsežne zapadne sankcije Moskvi.

Peking je također objavio da nije pružio vojnu pomoć Rusiji ili Ukrajini, no i da će poduzeti “nužne mjere” kako bi zaštitio prava svojih kompanija.


Zelenski: Protjerivanje Rusa sa Zmijskog otoka strateška pobjeda

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u petak da “protjerivanje” Rusa sa Zmijskog otoka, strateške crnomorske ispostave, predstavlja stratešku pobjedu koja značajno ograničava djelovanje okupatora.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da se odlučilo povući sa Zmijskog otoka u “znak dobre volje” te da taj potez pokazuje da Rusija ne ometa napore Ujedinjenih naroda da organiziraju humanitarni koridor za izvoz pšenice iz Ukrajine.

Ukrajina je pak objavila da je otjerala ruske snage s otoka topničkim i raketnim napadima, a predsjednik Zelenski pozdravio je stratešku pobjedu.

“To još ne jamči sigurnost i ne jamči da se neprijatelj neće vratiti. Ali to značajno ograničava djelovanje okupatora. Korak po korak, potisnut ćemo ih s našeg mora, naše zemlje i našeg neba”, poručio je Zelenski u noćnom video obraćanju.

S druge strane, ukrajinske snage očajnički drže grad Lisičansk u regiji Luhansk, izloženi nadmoćnoj ruskoj vatrenoj moći.

(Reuters)

Najmanje 17 poginulih od ruskih projektila u blizini Odese

Broj poginulih od ruskih projektila koji su u petak rano ujutro pogodili devetospratnu stambenu zgradu i zgradu odmarališta u blizini ukrajinske crnomorske luke Odesa porastao je na 17, dok su deseci građana ranjeni, saopćile su ukrajinske vlasti.

Jedan projektil pogodio je zgradu u gradu Bilhorod-Dnistrovskyi usmrtivši 14 ljudi, ranio ih je 30, a izazvao je i požar u trgovini do zgrade, navedeno je priopćenju ukrajinskog ministarstva za hitne slučajeve.

(Reuters)

Glasnogovornik regionalne administracije Sergej Bratčuk izjavio je za ukrajinsku državnu televiziju da je operacija spašavanja u tijeku jer su neki ljudi ostali zatrpani ispod ruševina zgrade.

Još jedan projektil pogodio je odmaralište, rekao je Bratčuk, ubivši najmanje tri osobe, uključujući i dijete, te ranivši još jednu osobu.

Reuters nije mogao neovisno potvrditi detalje incidenata.

Izvor: Agencije