Turska onemogućila pristup Deutsche Welleu i Voice of America

Odluka vlasti prijeti izazivanjem novih tenzija u odnosima Turske s dva najvažnija zapadna saveznika.

Direktor Deutsche Wellea rekao je da je DW odbio tražiti licencu jer bi to naštetilo nezavisnosti izvještavanja (EPA)

Turska je onemogućila pristup američkoj i njemačkoj javnoj televiziji, zaprijetivši tako novim diplomatskim napetostima u jeku ruske invazije na Ukrajinu.

Sud u Ankari zabranio je u četvrtak navečer pristup Deutsche Welleu i Voice of America, nakon što nijedna od njih nije aplicirala za lokalnu televizijsku licencu koje po novoj regulativi uvedenoj ove godine treba zatražiti.

DW i VoA tvrde da bi lokalna licenca koju izdaje turski medijski regulator RTUK prekršila njihovu nezavisnost i dopustila Ankari da cenzurira njihov sadržaj.

Zagovornici ljudskih prava kažu da odluka Turske ukazuje do koje je mjere narušena sloboda izražavanja, uoči općih izbora sljedeće godine, najtežih u dva desetljeća vladavine predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Ona također prijeti izazivanjem novih tenzija u odnosima Turske s dva najvažnija zapadna saveznika i trgovinska partnera, piše Hina, pozivajući se na dpa.

Američki State Department kritizirao je nova pravila koja su prvi put uvedena u februaru, naglašavajući da su “slobodni medij ključni za čvrstu demokratiju”.

‘Erozija slobode medija’

Nova regulativa odnosi se na strane pružatelje audio i video sadržaja u Turskoj.

U petak, nijedna od njih u Turskoj nije bila dostupna bez korištenja VPN tehnologije koja krije korisnikovu lokaciju, pa su obje na društvenim mrežama dale instrukcije kako pregledavati sadržaj koristeći VPN pristup.

Direktor Deutsche Wellea Peter Limbourg rekao je da je DW odbio tražiti licencu jer bi to naštetilo nezavisnosti izvještavanja.

“Primjerice, mediji s licencom u Turskoj moraju obrisati sadržaj koji RTUK smatra neprikladnim”, rekao je dodajući da će Deutsche Welle poduzeti pravnu bitku protiv zabrane.

Zagovornici medijskih sloboda i opozicija zabrinuti su zbog, kako je nazivaju, erozije slobode medija u Turskoj gdje je većina njih u rukama poslovnog svijeta povezanog s režimom ili pak pod državnom kontrolom.

Turska u kojoj su brojni novinari zatvoreni nakon pokušaja državnog udara 2016, nalazi se na 149. mjestu od 180 zemalja po indexu slobode medija Reportera bez granica.

 

Izvor: Agencije