Stopa inflacije u eurozoni dostigla novi rekord

Inflacija u zemljama koje koriste euro kao valutu je dostigla rekordnu cifru, podstaknuta poskupljenjem troškova energenata djelomično izazvanim ruskom invazijom na Ukrajinu.

Inflacija je na najvišem nivou od kako su se ti podaci počeli bilježiti za euro 1997. godine (EPA)

Inflacija u zemljama koje koriste euro kao valutu je dostigla još jednu rekordnu cifru, podstaknuta golemim poskupljenjem troškova energenata djelomično izazvanim ruskom invazijom na Ukrajinu.

Stopa inflacije u 19-članoj eurozoni dostigla je rekordnih 8,6 posto u junu, sudeći prema posljednjim ciframa koje je objavila u petak statistička agencija Evropske unije, Eurostat.

Inflacija je na najvišem nivou od kako su se ti podaci počeli bilježiti za euro 1997. godine, prenosi Fena, pozivajući se na AP.

Utjecaj pandemije i ruske invazije

Cijene energenata buknule su za 41,9 posto, dok su cijene hrane, alkohola i duhana porasle za 8,9 posto; obje kategorije brže su poskupile nego što je registrirano u proteklom mjesecu.

Cijene energenata porasle su dok se globalna ekonomija opravlja od posljedica pandemije, a ruska invazija na Ukrajinu samo je pogoršala situaciju.

Čelnici Evropske unije usuglasili su se da zabrane uvoz većine ruskih roba do kraja godine jer 27-člani blok želi da kazni Moskvu i smanji svoje oslanjanje na ruske energente, ali to samo pojačava finansijske probleme za prosječne građane, dok računi za energente i cijene goriva divljaju.

Izvor: Agencije