Poljska kupuje 32 helikoptera od italijanskog Leonarda

Poljska u jeku rata u Ukrajini modernizira svoje oružane snage.

Ugovor je vrijedan 1,75 milijardi eura, rekao je u petak poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak (EPA)

Poljska je potpisala ugovor o kupovini 32 helikoptera AW149 od italijanske kompanije Leonardo, vrijedan 1,75 milijardi eura, rekao je u petak poljski ministar odbrane Mariusz Blaszczak.

“Ugovor se odnosi na 32 helikoptera AW149, dakle dvije eskadrile, a prvi helikopteri iduće godine idu u poljsku vojsku”, rekao je Blaszczak.

Višenamjenske helikoptere gradit će Leonardova tvornica PZL Swidnik u Poljskoj, a ugovor uključuje pakete logistike, obuke i simulatora.

Isporučit će se između 2023. i 2029. godine, saopćio je Leonardo, prenijela je Hina, pozivajući se Reuters.

Više od tri posto BDP-a za odbranu

Poljska u jeku rata u Ukrajini modernizira svoje oružane snage, a od iduće godine cilj joj je trošiti više od tri posto BDP-a na odbranu.

Novi helikopteri izvršavat će misije koje uključuju prijevoz vojnih snaga i zračnu podršku, a moći će se koristiti i za evakuaciju ozlijeđenih, potragu i spašavanje u borbenim operacijama te za prijevoz robe i zaliha, dodaje se u saopćenju.

“Ponosni smo što doprinosimo stalnom povećanju sigurnosti poljske nacije i jačanju industrijskih kapaciteta temeljnih za otpornost i suverenitet zemlje”, istaknuo je izvršni direktor Leonarda Alessandro Profumo.

Izvor: Agencije