Assange podnio žalbu na odluku o njegovu izručenju SAD-u

Assangea traže vlasti SAD-a zbog 18 tačaka optužnice, uključujući optužbu za špijunažu, u vezi s WikiLeaksovim objavljivanjem goleme količine povjerljivih američkih vojnih i diplomatskih podataka.

Prošlog mjeseca britanska ministrica unutrašnjih poslova Priti Patel odobrila je Assangeovo izručenje (EPA)

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange podnio je žalbu Visokom sudu u Londonu na odluku o njegovu izručenju Sjedinjenim Američkim Državama, rekao je u petak njegov brat, što je posljednji korak u njegovoj pravnoj bitki koja se odužila na više od desetljeća.

Assangea (50) traže vlasti SAD-a zbog 18 tačaka optužnice, uključujući optužbu za špijunažu, u vezi s WikiLeaksovim objavljivanjem goleme količine povjerljivih američkih vojnih i diplomatskih podataka što je po Washingtonu dovelo živote u opasnost, prenosi Hina.

Prošlog mjeseca britanska ministrica unutrašnjih poslova Priti Patel odobrila je njegovo izručenje, a njen je ured saopćio da su britanski sudovi zaključili da njegovo izručenje ne bi ugrozilo njegova ljudska prava.

Assangeov pravni tim uložio je žalbu na tu odluku Visokom sudu, potvrdio je njegov brat Gabriel Shipton.

Sud mora prihvatiti razmatranje žalbe, a vjerovatno je da će slučaj trajati mjesecima.

Poziv na intervenciju

“Također pozivamo australsku vladu da odmah intervenira u slučaju kako bi okončala ovu noćnu moru”, rekao je Shipton Reutersu.

Assange je rođen u Australiji.

Saga je započela krajem 2010. godine kada je Švedska tražila Assangeovo izručenje od Britanije zbog optužbi za seksualne zločine.

Kad je 2012. izgubio taj slučaj, pobjegao je u ekvadorsku ambasadu u Londonu, gdje je proveo sedam godina.

Kad je konačno izveden iz ambasade u aprilu 2019, zatvoren je zbog kršenja britanskih uvjeta jamčevine iako je švedski slučaj protiv njega u međuvremenu odbačen.

Od juna 2019. bori se protiv izručenja Sjedinjenim Američkih Državama i još je u zatvoru.

“Borit ćemo se protiv ovoga. Iskoristit ćemo sve žalbene mogućnosti”, rekla je njegova supruga Stella Assange novinarima nakon što je Patel odobrila njegovo izručenje.

Izvor: Agencije