WHO o COVID-u 19: Pada broj novozaraženih i preminulih

U saopćenju se navodi kako su novi potvrđeni slučajevi infekcije pali za 12 posto na više od tri miliona, a prijavljeni smrtni ishodi za 22 posto na oko 7.600.

U saopćenju se navodi kako su novi potvrđeni slučajevi infekcije pali za 12 posto na više od tri miliona, a prijavljeni smrtni ishodi za 22 posto na oko 7.600 (EPA - Ilustracija)

Broj novih infekcija korona virusom i smrtnih ishoda prijavljenih na globalnom nivou opao je prošle sedmice svuda osim na Bliskom istoku i u jugoistočnoj Aziji, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), prenijela je agencija Beta pozivajući se na AP.

U saopćenju se navodi kako su novi potvrđeni slučajevi infekcije pali za 12 posto na više od tri miliona, a prijavljeni smrtni ishodi za 22 posto na oko 7.600.

Iz WHO-a navode da je kontinuirani pad broja novih infekcija korona virusom, koji je dostigao vrhunac u januaru, veoma ohrabrujući trend.

Ipak, svjetska agencija je upozorila kako pandemija još nije gotova i pozvala na oprez, iako su mnoge zemlje odustale od svojih mjera borbe protiv virusa.

Pad potražnje za vakcinama

Izvještaj navodi da 18 mjeseci nakon što su započete prve masovne kampanje imunizacije protiv korona virusa u bogatim zemljama, 68 zemalja tek treba zaštititi 40 posto svoje populacije.

Iako je sada dostupno dovoljno vakcina, potražnja je opala.

„Percepcija da je pandemija gotova je razumljiva, ali pogrešna. Nova i još opasnija varijanta može se pojaviti u bilo kom trenutku, a ogroman broj ljudi ostaje nezaštićen“, navodi se u saopćenju.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada