Weinsteinu će se suditi u Velikoj Britaniji za seksualno zlostavljanje

Britanski tužioci odobrili su podizanje optužnice protiv bivšeg holivudskog filmskog producenta zbog navodnog napada u Londonu 1996. godine.

Filmski producent Harvey Weinstein trenutno službi 23-godišnju kaznu zatvora u SAD-u (Reuters)

Britanski tužioci odobrili su podizanje optužnice protiv bivšeg holivudskog filmskog producenta Harveyja Weinsteina po dvije tačne optužnice za nepristojni napad na jednu ženu prije 26 godina.

“Podizanje tužbe protiv 70-godišnjeg Harveyja Weinsteina dozvoljeno je nakon razmatranja dokaza koje je u svojoj istrazi prikupila policija u Londonu”, rekla je Rosemary Ainslie, voditeljica odjeljenja za specijalne zločine Kraljevskog tužilaštva.

Navodni napad dogodio se u Londonu između 31. jula i 31. augusta 1996. godine.

Londonska policija je saopćila da se optužba odnosi na ženu koja je sada u pedesetim godinama.

Weinstein trenutno služi 23-godišnju kaznu zatvora u Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je 2020. osuđen za napad na bivšu asistenticu produkcije Mimi Haleyi i silovanje bivše glumice Jessice Mann.

Apelacioni sud u New Yorku je prošle sedmice potvrdio prvobitnu presudu.

Brojne optužbe

Harvey Weinstein se od 2017. suočio s brojnim optužbama za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje.

Oko 90 žena, među kojima su glumice Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow i Salma Hayek, optužilo je Weinsteina za uznemiravanje ili napad.

Producent Pulp Fictiona tvrdi da su svi ti seksualni odnosi bili sporazumni.

Presuda bivšem holivudskom mogulu smatra se prekretnicom u #MeToo pokretu u sklopu kojeg su žene istupile u javnost da bi optužile desetine moćnih muškaraca za seksualne prestupe.

Otkako su se pojavile optužbe, londska policija saopćila je da istražuje niz optužbi za seksualno zlostavljanje protiv Weinsteina.

“Kraljevska tužilačka služba podsjeća da je krivični postupak protiv optuženog još u toku i da ima pravo na pošteno suđenje”, rekla je Ainslie.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada