SAD podržava BiH kao jedinstvenu zemlju sa dva entiteta

Podržavamo napore visokog predstavnika kako bi odbranili temeljne elemente Dejtonskog mirovnog sporazuma, saopćeno je iz State Departmenta.

"Čini se da je krajnji cilj Kremlja sakriti svoju propagandu i dezinformacije preko lokalnih medija na način koji djeluje prirodno stanovništvu Latinske Amerike", stoji u saopćenju američkog State Departmenta
State Department poziva na prestanak blokada institucija Bosne i Hercegovine (Getty Images)

Ured za Evropu i Euroaziju pri State Departmentu podržao je poteze visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta u očuvanju dejtonske strukture te zemlje kao države sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda, nakon što je donio odluke kojim je cilj očuvati funkcionalnost države i institucija.

“Sjedinjene Američke Države su posvećene očuvanju suvereniteta Bosne i Hercegovine, teritorijalnom integritetu i višenacionalnom karakteru. Podržavamo napore visokog predstavnika kako bi odbranili temeljne elemente Dejtonskog mirovnog sporazuma – jedne države, dva entiteta i tri konstitutivna naroda i drugih građana”, napisao je na Twitteru Ured za Evropu i Euraziju pri State Departmentu, prenosi Hina.

Uz to je stavljena i poveznica na saopćenje Vijeća za provedbu mira (PIC) u Bosni i Hercegovini u kojem se ne spominju konstitutivni narodi kao temelj Dejtonskog sporazuma.

Kriza bez presedana

U pozivu na prestanak jednostranih akcija koje mogu potkopati stabilnost i ustavnu strukturu, navedeno je kako je Bosna i Hercegovina “’jedna država koja se sastoji od dva entiteta”.

U tom je dokumentu politička kriza u zemlji ocijenjena bez presedana od Dajtona.

“Upravni odbor PIC-a konstatirao je političku krizu bez presedana koja prijeti stabilnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine i balkanske regije te pozvao bosanskohercegovačke čelnike i institucije na svim nivoima vlasti da potvrde opredijeljenost za suverenu i funkcionalnu Bosnu i Hercegovinu”, navedeno je u zaključcima PIC-a.

Pozvali su na prestanak blokada institucija te su podržani potezi visokog predstavnika, koji je ranije ove sedmice nametnuo odluku o finansiranju općih izbora, zakazanih za 2. oktobar.

Izvor: Agencije