SAD odobrio Tajvanu prodaju dijelova za ratne brodove

Prodaja obuhvata neklasificirane rezervne dijelove i sredstva za popravku brodova i brodskih sistema, logističku i tehničku pomoć, kao i tehničku logističku podršku predstavnika vlade SAD-a i izvođača.

Predložena prodaja će doprinijeti održanju flote površinskih plovila primaoca, navode američki zvnaičnici (Reuters)

SAD je odobrio moguću prodaju rezervnih dijelova za brodove u vrijednosti od 120 miliona dolara da pomognu Tajvanu u održavanju ratnih plovila, potrebnih da se osigura borbena gotovost u “odgovoru na trenutne i buduće prijetnje”, saopćili su američki zvaničnici.

Američka agencija za odbrambenu i sigurnosnu saradnju je dostavila potrebnu certifikaciju kojom se obavještava Kongres nakon odobrenja State Departmenta za prodaju, po zahtjevu de facto ambasade Tajvana u Washingtonu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Prodaja obuhvata neklasificirane rezervne dijelove i sredstva za popravku brodova i brodskih sistema, logističku i tehničku pomoć, kao i tehničku logističku podršku predstavnika vlade SAD-a i izvođača.

“Predložena prodaja će doprinijeti održanju flote površinskih plovila primaoca, povećavajući njegovu sposobnost da odgovori na trenutne i buduće pijretnje”, navodi se u saopćenju, uz napomenu da će dijelovi biti nabavljeni od “odobrenih dobavljača američke mornarice i/ili iz zaliha američke mornarice”.

Vojna pomoć Tajvanu

Ministarstvo odbrane u Taipeiju saopćilo je da se očekuje da sporazum stupi na snagu u roku od mjesec dana i izrazilo je zahvalnost Sjedinjenim Američkim Državama zbog podrške.

“S obzirom na nedavne česte aktivnosti kineskih ratnih brodova u moru i zračnom prostoru oko naše zemlje, dijelovi koje su Sjedinjene Američke Države pristale prodati pomoći će da se održi odgovarajuća oprema i upotreba naših mornaričkih brodova i da se zadovolje stvarne potrebe zadataka borbene gotovosti”, navodi se u saopćenju Taipeija.

Većina glavnih tajvanskih ratnih brodova su proizvedeni ili projektirani u SAD-u, koje imaju zakon po kome su se obavezale da vojno pomažu otoku.

Washington nema zvanične diplomatske odnose s Tajvanom, kojeg ne priznaje većina zemalja, a ovaj otok Kina smatra svojom suverenom teritorijom.

Izvor: Agencije