Zelenski potpisao ukaz o uvođenju sankcija protiv Putina

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je danas ukaz o uvođenju sankcija pojedincima među kojima je i ruski predsjednik Vladimir Putin.

U ukazu je, naime, naveden spisak lica protiv kojih se uvode sankcije, a na prvom je ruski predsjednik (EPA)
  • Zelenski: Ukrajina voljna pregovarati sa Rusijom o završetku rata, ali ne po cijenu svoje nezavisnosti
  • Dvojici Britanaca i Marokancu prijete smrtne kazne zbog borbe za Ukrajinu
  • EU obećao dodatnu pomoć Ukrajini od 205 miliona eura
  • Gradonačelnik Sjeverodonjecka: U gradu zarobljeno deset hiljada ljudi
  • Arestovič: Rusija promijenila taktiku u Sjeverodonjecku
  • Ruske snage šalju poruke ukrajinskim vojnicima u kojima im pokušavaju sniziti moral, tvrdi Institut za studije rata

U nastavku su najnovije informacije o ratu u Ukrajini.


Pentagon: Ukrajina nema programe biološkog i hemijskog oružja

Ukrajina nema programe biološkog, nuklearnog ili hemijskog oružja, saopštio je Pentagon.

U saopštenju sa navodi i da su SAD u posljednjih 20 godina podržale 46 različitih civilnih laboratorija i zdravstvenih centara u Ukrajini u okviru mirovnih programa.

SAD su, takođe, sarađivale na poboljšanju ukrajinske biološke bezbjednosti i nadzoru bolesti vezanih za zdravlje ljudi i životinja.

Posao koji se često sprovodi u partnerstvu sa spoljnim organizacijama, kao što su Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Svjetska organizacija za zdravlje životinja (OIE), rezultirao je sigurnijim i efikasnijim nadzorom i otkrivanjem bolesti, navodi se u dokumentu.

Napominje se da su ukrajinski naučnici djelovali u skladu sa najboljim međunarodnim praksama i normama u objavljivanju rezultata istraživanja, u partnerstvu sa kolegama iz svijeta i organizacijama, te da su svoja istraživanja učnili dostupnim i drugima.

(Reuters)

Ruski prihodi od energenata sada veći nego prije rata u Ukrajini

Rusija vjerojatno ostvaruje veće prihode od fosilnih goriva sada nego prije invazije na Ukrajinu jer porast cijena u svijetu neutralizira napore zapada da smanji rusku prodaju, rekao je američki savjetnik za energetsku sigurnost Amos Hochstein u četvrtak.

“Ne mogu to poreći”, rekao je Hochstein na saslušanju u senatskom pododboru za Evropu i regionalnu sigurnosnu suradnju kada su ga pitali zarađuje li Moskva više novaca od prodaje svoje nafte i plina sada nego nekoliko mjeseci prije izbijanja rata.

SAD i Evropska unija su se složili da zabrane uvoz ruskih fosilnih goriva i uveli su sankcije Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.

Premda su ti potezi smanjili globalnu trgovinu ruskim energentima, također su pridonijeli porastu globalnih cijena nafte i plina. Cijena barela nafte u četvrtak je iznosila 123 dolara, najviše u posljednja tri mjeseca.

Hochstein je rekao da je povećanje potražnje za naftom u svijetu nakon pandemije cCOVID-19 “puno veća, snažnija nego što je iko predvidio”.

Rusija je istodobno mogla prodati više sirovina drugim kupcima, uključujući velike potrošače energije poput Kine i Indije uz velike popuste u odnosu na druge opskrbljivače.

Hochstein je rekao da, iako je cijena ruskih sirovina za Kinu i Indiju manja u usporedbi sa sirovinama iz drugih zemalja, globalni porast tržišnih cijena znači da su ruski prihodi sada vrlo vjerojatno veći.

Indija je kupila dvostruko više ruske nafte u maju nego u aprilu, u rekordnom iznosu od 840.000 barela dnevno, što će vjerojatno ponovno porasti u junu, prema konzultantskoj tvrtki Kpler.


MMF otvorio novi račun za pomoć Ukrajini

Kanada i Njemačka su već obećale više od dvije milijarde dolara na novi račun koji je otvorio Međunarodni monetarni fond za pomoć Ukrajini, a i druge zemlje su izrazile interesovanje, rekao je danas portparol MMF-a Gerry Rice.

On je odbio da procjeni ukupan iznos koji bi mogao da bude prikupljen, ali je rekao da bi “MMF želio da on bude što je moguće veći, s obzirom na ogromne potrebe Ukrajine dok se brani od ruske invazije”, prenosi Reuters.

Rice je rekao da MMF nije bio u stanju da napravi tačnu ili sveobuhvatnu procjenu štete od rata, ali je dodao da je Kijevska škola ekonomije krajem maja procijenila da je šteta na fizičkoj infrastrukturi već premašila 105 milijardi dolara.

On je naveo i da bi suma bila mnogo veća ako bi se računali i ekonomski gubici zbog smanjene proizvodnje, zatvaranja firmi i izgubljenih prihoda i investicija.


Zelenski potpisao ukaz o uvođenju sankcija protiv Putina

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je danas ukaz o uvođenju sankcija pojedincima među kojima je i ruski predsjednik Vladimir Putin.

U ukazu je, naime, naveden spisak lica protiv kojih se uvode sankcije, a na prvom je ruski predsjednik.

Na listi su se našli i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, portparol Kremlja Dmitrij Peskov, premijer Rusije Mihail Mišustin, ministar unutrašnjih poslova Rusije Vladimir Kolokoljcev i drugi ruski zvaničnici.

Kako je precizirano, sankcije se uvode na neodređeno vreme.

Na listi mjera su uskraćivanje i ukidanje viza, primjena drugih zabrana ulaska na teritoriju Ukrajine, oduzimanje državnih nagrada Ukrajine, blokiranje imovine na teritoriji Ukrajine, ukoliko takva postoji, ograničavanje trgovinskih operacija, sprečavanje povlačenja kapitala iz Ukrajine.

Sankcije se uvode i za 236 ruskih univerziteta.

(Reuters)

Ukrajina: Bitka za Sjeverodonjeck vodi se “od kuće do kuće”

Bitka za Severodonjeck vodi se “od kuće do kuće”, a ukrajinski borci nadaju se isporuci teškog naoružanja koje bi moglo da “preokrene tok”, izjavio je danas ukrajinski komandant Petro Kuzik.

Komandant bataljona Nacionalne garde Svoboda (Sloboda), rekao je da su ulične borbe u malom industrijskom gradu na istoku Ukrajine povremeno bjesnile pod jakim ruskim artiljerijskim napadima koji su ugrožavali snage na obje strane, prenosi Reuters.

“Borimo se za svaku kuću i svaku ulicu”, rekao je Kuzik za nacionalnu televiziju, opisujući trenutne borbe u kojima su ukrajinske snage prešle od “slijepe odbrane do malih kontraofanziva u nekim oblastima”.

Kako je rekao, jučerašnji dan je za ukrajinsku vojsku bio uspješan, krenuli su u kontranapad i u nekim dijelovima su uspjeli da potisnu ruske snage za jedan ili dva bloka.

(Reuters)

Kuzik je rekao da se Ukrajina nadala da će ruske snage smanjiti intenzitet svoje artiljerijske vatre kada počnu ulične borbe.

“Kada smo im nametnuli ulične borbe, to je funkcionisalo neko vreme, oni (njihova artiljerija) nisu znali gde su i gde smo mi. Ali sada jednostavno pokrivaju i svoje trupe i naše jedinice artiljerijskom vatrom”, rekao je on.

Takođe je ocijenio da ukrajinske snage imaju “katastrofalan” nedostatak sistema da se suprotstave ruskoj artiljeriji i da im je potrebna “ozbiljna tehnologija”, ili teško naoružanje, kako bi uzvratili Rusima.

Britanska agencija navodi u izvještaju da nije mogla nezavisno, iz drugih izvora, da provjeri situaciju na terenu u bitci koja je postala ključna u sukobu u Ukrajini.


Prisiljavati Ukrajinu na “loš” kompromis s Rusijom bilo bi “odvratno”

Britanski premijer Boris Johnson rekao je u četvrtak da zapad ne treba poticati Ukrajinu da pristane na “loš” kompromis s Rusijom jer bi to bilo “moralno odvratno”.

“Poticati na loš mir u Ukrajini znači poticati (ruskog predsjednika Vladimira) Putina i sve one u svijetu koji misle da se agresija isplati”, rekao je Johnson u govoru u Blackpoolu, na sjeverozapadu Engleske.

“To bi bila pogreška i otvorilo bi vrata više sukoba, više nestabilnosti, više neizvjesnosti u svijetu i prema tome više ekonomskih poteškoća”, dodao je.

“Znam da neki, ne u ovoj zemlji nego drugdje, smatraju da je cijena podrške Ukrajincima sada previsoka i da bi ih trebalo poticati da pristanu na ono što Putin traži”, rekao je.

“Napustiti Ukrajince bilo bi moralno odvratno”, naglasio je.

Putin “neće nikada uspjeti podjarmiti Ukrajinu i što prije to shvati, to bolje, ali ne smije mu se dopustiti da postigne djelomičan uspjeh tako da proguta dio zemlje kako je učinio prije i proglasi prekid vatre”, zaključio je.

(EPA)

Peskov: Plaćanje gasa u rubljama odlično funkcioniše

Zemljama koje su odbile da plate gas prema novom aranžmanu Moskve zasnovanom na plaćanju u rubljama već je prekinuto snabdjevanje, ali nisu planirana nova isključenja, saopštio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

“Neke zemlje su već isključene. Ne planiraju se nova isključenja. One zemlje koje dobijaju gas već funkcionišu po novom sistemu, opisanom u odgovarajućem ukazu predsjednika Rusije. Ovaj sistem odlično funkcioniše“, naveo je on, prenosi TAS S.

Poslije uvođenja zapadnih sankcija, ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je ukaz kojim je od 1. aprila ove godine uveo novu proceduru plaćanja ruskog gasa.

(EPA)

Od tog datuma, zemlje koje žele da kupe ruski gas moraju da poštuju novu šemu plaćanja, koja uključuje otvaranje dva računa, jednog za uplatu u devizama i drugog za konvertovanje tih sredstava u rublje.

Rusija će nastaviti da isporučuje gas u količinama i po cijenama utvrđenim ranijim ugovorima, navodi TAS S.

Zbog odbijanja da plaćaju gas u rubljama, Gazprom je dosad ukinuo isporuke Bugarskoj, Poljskoj i Finskoj, kao i danskom Orstedu i Shel Energy za dopremanje gasa Njemačkoj i danskoj kompaniji GasTerra, navodi Reuters.


Neispražnjeni silosi mogli bi dovesti u pitanje žetvu u Ukrajini

Silosi na teritoriju pod kontrolom ukrajinskih snaga otprilike su do pola puni uoči žetve, što znači da bi urod mogao ostati neobran ako Rusija ne prekine blokadu luka na Crnom moru, upozorio je čelnik udruge ukrajinskih ratara.

Ruska invazija blokirala je izvoz ukrajinskih žitarica preko Crnog mora, ključne izvozne rute za Ukrajinu, četvrtog proizvođača žitarica u svijetu.

U silosima na teritoriju pod kontrolom ukrajinskih snaga nalazi se trenutno oko 30 miliona tona žitarica, a njihov je kapacitet oko 55 miliona tona, rekao je Mikola Gorbačov na konferenciji Međunarodnog vijeća za žito (IGC) u Londonu.

Skladišni kapaciteti na teritoriju koji je okupirala ruska vojska iznose 13 do 15 miliona tona, dodao je Gorbačov.

(Al Jazeera)

Bez pristupa svojim lukama na Crnom moru, Ukrajina će sljedeće godine u najboljem slučaju moći izvesti 20 miliona tona žitarica, vjerojatno većim dijelom suncokretovih sjemenki, a manje kukuruza i pšenice, rekao je čelnik udruge ukrajinskih ratara.

U sezoni 2020/2021. Ukrajina je izvezla 44,7 miliona tona žitarica.

Trenutno ih pokušavaju izvesti kopnenim i riječnim putem, ali logističke poteškoće ograničavaju izvoz na najviše oko dva miliona tona mjesečno.


EU obećao dodatnu pomoć Ukrajini od 205 miliona eura

Evropska unija obećala je dodatnu pomoć od 205 miliona eura Ukrajini.

U saopćenju Evropske komisije navedeno je kako je zbog sve veće potrebe ljudi u Ukrajini, donesena odluka o dodatnoj pomoći.

Time je vrijednost pomoći od početka rata do danas dostigla 700 miliona eura, a od toga, 13 miliona eura je odvojeno za projekte u Moldaviji.


Kremlj: Ne bi trebalo biti novih obustava isporuke plina

Kremlj tvrdi da ne očekuje da će Gazprom dalje ukidati dotok plina evropskim korisnicima, navodeći da plan o plaćanju plina u rubljama od strane kupaca funkcioniše kako je i planirano.

Gazprom je obustavio isporuke plina nekim evropskim državama jer su ga odbile plaćati u rubljama, što je mjera koju je Kremlj donio nakon nametanja sankcija Zapada.

(AP)

Kremlj: Nismo postigli dogovor o izvozu ukrajinskih žitarica

Kremlj je priopćio da s Turskom nije postigao nikakav dogovor o izvozu ukrajinskih žitarica preko Crnog mora.

Glagnogovornik Kremlja Dmitri Peskov rekao je novinarima da se napori nastavljaju.

Turska se zalaže za dogovor između Rusije i Ukrajine o planu nastavka izvora žitarica preko ukrajinskih luka, iako šanse da se to postigne nisu velike.

Moskva i Kijev se međusobno optužuju za izazivanje globalne krize s hranom.


Ukrajina: Dnevno do 100 poginulih i 500 ranjenih vojnika

Ukrajina u ratu sa Rusijom dnevno ima do 100 poginulih vojnika i do 500 ranjenih, izjavio je ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov.

Reznikov je na Facebooku napisao da je situacija na frontu teška, da Rusija trpi ogromne gubitke, ali da napreduje na nekim dijelovima fronta, prenosi Interfax Ukrajina.

On smatra da je najvažnije dostignuće od početka sukoba očuvanje sinergije cjelokupnog vojno-političkog rukovodstva Ukrajine, a da je glavni cilj “pobijediti Rusiju, ma koliko to bilo teško”.


Zelenski: Milioni bi mogli gladovati zbog ruske blokade luka

Ukrajinski predsjednik Volodimri Zelenski upozorio je da bi milioni ljudi mogli gladovati zbog ruske blokade ukrajinskih luka na Crnom moru, za koju je rekao  da je svjet ostavila „na rubu užasne krize sa hranom“.

Rusija je zauzela veliki dio ukrajinske obale i blokirala izvoz poljoprivrednih proizvoda.

Zelenski kaže da Ukrajina do sada nje mogla izzvoziti velike količine brašna, kukuruza, suncokretovog ulja i ostalih proizvoda koji igraju „stabilizirajuću ulogu na globalnom tržištu“.


Gradonačelnik Sjeverodonjecka: U gradu zarobljeno deset hiljada ljudi

Ukrajinska vojska još drži industrijsku zonu i susjedna područja u Sjeverodonjecku, a situacija je „teška, ali se uspijevamo izboriti s njom“, rekao je gradonačelnik Oleksandr Strjuk.

Naveo je da se linije odbrane drže uprkos snažnoj ruskoj artiljerijskoj paljbi, ali da je nemoguće evakuirati ljude iz grada.

Tvrdi da je u gradu ostalo oko deset hiljada osoba.


Biden okrivio Putina za sve veći priliv izbjeglica u SAD

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da je razlog sve većeg priliva izbjeglica u SAD pogoršanje globalne ekonomije zbog rata koji je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo protiv Ukrajine.

Govoreći na Samitu Amerika u Los Angelesu, Biden je kazao kako je demokratija najvažniji faktor razvoja, te kako demokratiju treba podržati saradnjom među zemljama.

Spominjući priliv izbjeglica u Sjedinjene Američke Države, posebno iz zemalja Srednje i Južne Amerike, Biden je rekao: “Globalni pritisci inflacije su se pogoršali s Putinovim brutalnim ratom protiv Ukrajine. Porodicama je postalo teže zadovoljiti svoje potrebe. Svi ti faktori uzrokuju priliv izbjeglica na zapadnoj hemisferi.”


Britanija: Ruske snage ciljaju jug Izjuma

Ruske snage povećale su svoje napore u napredovanju prema jugu grada Izjuma u istočnoj Ukrajini, vjerojatno želeći osigurati daljnje opcije u regiji, stoji u izvještaju britanskog ministarstva odbrane u četvrtak.

“Ruski napredak u smjeru Izjuma u zastoju je od aprila, nakon što su ukrajinske snage dobro iskoristile teren kako bi usporile napredovanje Rusije”, priopćilo je ministarstvo.

“Rusija vjerojatno nastoji vratiti zamah u ovom području kako bi izvršila daljnji pritisak na Sjeverodoneck i omogućila daljnje napredovanje dublje u oblast Donjecka”, stoji u izvještaju.


Zamjenik premijera: Ruska ekonomija bilježi rast

Zamjenik ruskog premijera rekao je da ekonomija države raste uprkos sankcijama, izvijestio je TASS.

„Zahvaljujući mjerama predsjednika Ruske Federacije, vlade i Banke Rusija, ekonomski rat protiv naše zemlje ne ide prema njihovom planu“, rekao je Aleksej Overčuk.

Tvrdi da je ruska ekonomija u posljednja četiri mjeseca zabilježila rast od 1,7 posto, te da je u maju inflacija praktično zaustavljena, te je zemlja ušla u deflaciju.


Guverner Donjecka: Deseci stradalih

Ruske snage ubile su četiri civila u Donjecku, a ranile još 11, saopštio je guverner Pavlo Kirilenko.

Tri civila poginula su u gradu Kurakove,a  jedan u Avdivki, rekao je, dok su četiri žrtve zabilježene u Mariupolju, među kojima i dvoje djece, ali nije pojasnio jedu li ubijeni ili ranjeni.


Guverner: Četvero poginulih u Lugansku

U ruskim napadima u regiji Lugansk ubijene su najmanje četiri osobe, rekao je guverner Serhij Hajdaj.

„Rusi nastavljaju neuspješnu potragu za slabostima u odbrani Sjeverodonjecka tako što pucaju na miroljubive zone i industrijske objekte u regiji Lugansk“, napisao je Telegramu.

Tvrdi da Rusi gađaju hemijsko postrojenje Azov u Sjeverodonjecku, gdje su, kako je ranije naveo, sklonište potražili mnogi civili.

Kaže da je jedan muškarac poginuo u Sjeverodonjecku, a tri u Lisičansku, te da je u regiji povrijeđeno šest osoba.


Huawei zatvara poslovnice u Rusiji

Kineski telekomunikacioni div Huawei počeo je zatvarati poslovnice u Rusiji zbog pada potražnje, objavila je agencija RIA Novosti, pozivajući se na izvor blizak kompaniji.

Prema informacijama, četiri od 19 poslovnica u Rusiji su zatvorene, a RIA navodi da će ubrzo uslijediti i ostale.


Institut za studije rata: Psihiološka taktika ruskih snaga

Ruske snage koriste psihološku taktiku kako bi naštetili moralu ukrajinskih vojnika, objavio je Institut za studije rata (ISW).

Citirajući nekoliko izvora, uključujući i Glavni obavještajni direktorat Ukrajine (GUR), ISW tvrdi da ruske snage šalju ukrajinskim vojnicima prijeteće poruke, „pozivajući ih na izdaju, da polože oružje, predaju se, ili pređu na ruski stranu“.

GUR kaže da se poruke šalju preko različitih platformi – Telegraa, Vibera, Signala, WhatsAppa, ili preko SMS poruka.

Dodaje se izjava ukrajinskog vojnog eksperta Dmitra Snerigova, koji je primijetio da ruski propagandisti pokušavaju sniziti moral Ukrajinaca šireći informacije da će borba za Sjeverodonjeck prerasti u „novi Mariupolj“.


Arestovič: Rusija promijenila taktiku u Sjeverodonjecku

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog rekao je da su ruske trupe promijenile taktiku u borbi za Sjeverodonjeck.

Oleksij Arestovič tvrdi da su se ruski vojnici povukli iz grada, koji sada zasipaju artiljerijskim i zračnim napadima.

Zbog toga, rekao je, centar grada je napušten.

„Njihove snage su se povukle, mi smo se povukli, tako da sada njihova artiljerija pogađa napuštena mjesta. Udaraju snažno bez naročitog uspjeha“, rekao je.


Zelenski: Rusija se osjeća previše jakom da bi pregovarala

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da nije moguće da se Rusija vrati pregovarima o završetku rata jer još uvijek „osjeća svoju snagu“.

„Trebamo oslabiti Rusiju i svijet to treba učiniti“, rekao je.

Naveo je da Ukrajina na bojištu radi svoj dio posla, te je pozvao Zapad da još strožijim sankcijama ekonomski oslabi Rusiju.

„Moramo potpuno odsjeći Rusiju iz globalnog finansijskog sistema“, rekao je.

Naveo je i da je Ukrajina voljna pregovarati sa Rusijom o završetku rata, „ali ne po cijenu svoje nezavisnosti“.


Ukrajina zahvalila za rezoluciju EP-a o kandidatskom statusu

Ukrajinski premijer zahvalio je Evropskom parlamentu što je glasao u korist dodjeljivanja kandidatskog statusa njegovoj zemlji za članstvo u Evropskoj uniji.

„Zastupnici su odobrili rezoluciju kojom pozivaju na isporuku oružja za Ukrajinu da se bori protiv agresora. Zahvalni smo predsjedniku EP-a i europarlamentarcima na solidrnosti sa ukrajinskim narodom. Zajedno ćemo pobijediti“, napisao je na Twitteru Denis Šmihal.

Za rezoucijom kojom se podržava kandidatski status Ukrajine glasalo je 438, protiv 65, dok su suzdržana bilo 94 delegata.

 


Višegrad: Na Ukrajinu palo najmanje 2.100 projektila

Rusija je od početka invazije na Ukrajinu ispalila najmanje 2.100 projektila, prema informacijama koje je skupio Višegrad.

IZ Bjelorusije ih je lansirano više od 600, dodali su.

Višegrad, kulturna i politička alijansa Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke, objavio je hronologiju napada sa kartom Ukrajine, koja pokazuje gdje su projektili padali.


Dvojici Britanaca i Marokancu prijete smrtne kazne zbog borbe za Ukrajinu

Dva državljanina Velike Britanije i jedan Marokanac koji su uhvaćeni dok su se borili na ukrajinskoj strani, suočavaju se sa smrtnom kaznom nakon što su se na sudu u jednoj od separatističkih proroskih regija na istoku Ukrajine izjasnili kao krivi, izvještava RIA Novosti.

Na objavljenom video snimku vide se scene sa suda, u kojima Britanci Aiden Aslin i Shaun Pinner, te Marokanac Brahim Saadoun sjede u kavezu.

 

Izvor: Al Jazeera i agencije