Rusija i Kina u UN-u branili veto na sankcije Sjevernoj Koreji

Kina je za tenzije na Korejskom poluotoku optužila SAD i njegovu ‘prevrtljivu politiku’, dok je SAD upitao da li Peking i Moskva stavljaju svoje partnerstvo iznad globalne sigurnosti.

Sastanak Generalne skupštine UN-a bio je prvi na kojem su stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a morale objasniti svoje korištenje veta Foto: Reuters

Kina i Rusija optužile su SAD za podizanje tenzija na Korejskom poluotoku tokom sastanka UN-a na kojem su morale objasniti svoju odluku da ulože veto na globalne sankcije Pjongjangu zbog novog testiranja balističkih raketa.

Zhang Jun, kineski ambasador pri UN-u, rekao je na Generalnoj skupštini UN-a da su se tenzije na poluotoku “razvile u ono što imamo danas, primarno zbog prevrtljivih američkih politika”.

Zatražio je da SAD poduzme akcije kako bi se sankcije ukinule.

“SAD može uraditi mnogo stvari, kao što je olakšavanje sankcija Sjevernoj Koreji u određenim područjima, te okončanje zajedničkih vojnih vježbi sa Južnom Korejom. Ključ je poduzeti akcije, ne samo pričati o spremnosti na dijalog bez preduvjeta”, rekao je Zhang.

Zamjenica ruskog ambasadora pri UN-u Ana Evstignjeva također je pozvala na ukidanje sankcija.

Sjevernoj Koreji treba više humanitarne pomoći i Zapad bi trebao prestatiti kriviti Pjongjang za tenzije, dodala je.

‘Partnerstvo iznad globalne sigurnosti’

Sastanak Generalne skupštine UN-a bio je prvi na kojem su stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a morale objasniti svoje korištenje veta, što je postalo obavezno otkako je usvojena rezolucija ovog tijela 26. aprila.

Kineski i ruski veto na sankcije Sjevernoj Koreji prošlog mjeseca podijelio je Vijeće sigurnosti UN-a prvi put otkako je tijelo počelo uvoditi sankcije ovoj zemlji 2006. godine.

Govoreći uime SAD-a, zamjenik ambasadora Jeffrey DeLaurentis odbacio je otpužbe Kine i Rusije i upitao da li su Peking i Moskva stavili svoje strateško partnerstvo “bez granica” iznad globalne sigurnosti.

“Nadamo se da ovo ulaganje veta nije odraz tog partnerstva. Njihovo objašnjenje za veto je bilo nedovoljno, nevjerodostojno i nije nas ubijedilo. Veto nije uložen kako bi koristio našoj kolektivnoj sigurnosti”, rekao je.

Dodao je da su trenutne sankcije i prijedlozi za nove mjere direktni odgovor na poteze Sjeverne Koreje te da je SAD stalno pokušavao pokrenuti razgovore, šaljući i javne i privatne poruke vodstvu u Pjongjangu, ali da nije dobio odgovor.

Testiranje raketa

Kineski diplomata Wu Jianjian rekao je u UN-u da Peking odbacuje ove komentare te da je kinesko glasanje bilo u potpunosti razmno i opravdano, dodavši da bi osnaživanje sankcija samo povećalo mogućnost da političko rješenje postane još udaljenije.

Sjeverna Koreja je izvela desetke lansiranja balističkih raketa ove godine, uključujući i testiranje interkontinentalne rakete ICBM, nakon što je prekršila moratorij koji je Pjongjong sam sebi nametnuo 2018, nakon što se lider Kim Jong-un prvi put sastao sa tadašnjim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol, koji je preuzeo dužnost 10. maja, složio se na samitu sa američkim predsjednikom Joe Bidenom prošlog mjeseca da povećaju zajedničke vojne vježbe kako bi odvratili Sjevernu Koreju.

Izvor: Al Jazeera i agencije