Erdogan najavio kandidaturu na predsjedničkim izborima 2023. godine

Mnogi promatrači smatraju da će izborna utrka sljedeće godine biti jedan od najkritičnijih izbora u nedavnoj turskoj historiji.

Tayyip Erdogan je kandidat Narodnog saveza za predsjednika, rekao je Erdogan pristašama u egejskom gradu Izmiru (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u četvrtak da će se ponovno kandidirati na predsjedničkim izborima koji su predviđeni za juni 2023. godine, u prvoj službenoj najavi.

“Ovdje kažem, Tayyip Erdogan je kandidat Narodnog saveza za predsjednika”, rekao je Erdogan pristašama u egejskom gradu Izmiru, govoreći o izbornom savezu s krajnje desnom Strankom nacionalističkog pokreta (MHP).

Mnogi promatrači smatraju da će izborna utrka sljedeće godine biti jedan od najkritičnijih izbora u nedavnoj turskoj historiji, piše dpa a prenosi Hina.

Nakon gotovo 20 godina na vlasti, Erdoganova Stranka pravde i razvoja (AKP) izaći će na birališta u vrijeme rastuće valutne krize, najviše stope inflacije u dva desetljeća i rastuće nezaposlenosti, među drugim problemima, piše njemačka agencija.

Opozicija protiv Erdogana

Opozicija također optužuje Erdogana za pojačavanje zastrašivanja potencijalnih političkih suparnika u kontekstu izbora 2023. godine.

Erdogan je u četvrtak također pozvao čelnika CHP-a, Kemala Kılıcdaroglua da najavi ili svoju kandidaturu ili kandidaturu nekoga iz stranke.

Nedavno su se CHP-u i stranci Iyi pridružile još četiri opozicijske stranke, kako bi se dogovorili o strategiji da sruše ono što nazivaju Erdoganovom “autoritativnom” vladavinom.

Savez tek treba najaviti svoga predsjedničkog kandidata.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada