EP pozvao na reviziju načina odlučivanja u EU

Eurozastupnici su usvojili rezoluciju kojom se zemlje članice Evropske unije pozivaju da počnu proces revizije ugovora Unije.

Rezolucijom se poziva i na prilagođavanje ovlaštenja Evropske unije (EPA)

Zastupnici Evropskog parlamenta usvojili su rezoluciju kojom se zemlje članice Evropske unije pozivaju da počnu proces revizije ugovora  EU-a, uključujući promjene procedura glasanja unutar Unije.

Evropski parlament poziva na prelazak sa do sada neophodnog jednoglasja i mogućnosti upotrebe veta na prihvatanje odluka kvalificiranom većinom u oblastima kao što su sankcije i u vanrednim situacijama, prenosi Tanjug.

Rezolucijom se poziva i na prilagođavanje ovlaštenja EU-a, posebno u oblastima zdravlja i prekograničnih zdravstvenih prijetnji, energetske unije, odbrane, socijalne i ekonomske politike.

Posljedice kršenja vrijednosti EU-a

Usvojenim tekstom se traži i pravo za EP da može inicirati, izmijeniti ili opozvati zakone kao i pravo suzakonodavca kada je riječ o budžetu EU-a.

Istovremeno, traži se jačenje procedura zaštite osnovnih vrijednosti EU-a i pojašnjavanje načina utvrđivanja i posljedica kršenja takvih prava od zemalja članica.

Europarlamentarci pozvali su lidere zemalja članica EU-a da o ovom zahtjevu razgovaraju već na sljedećem samitu zakazanom za kraj juna u Briselu.

Izvor: Agencije