Biden potvrdio podršku Guaidou, ali ga nije pozvao na samit Amerika

Washington Venecuelu, Nikaragvu i Kubu nije pozvao na Samit Amerika koji je počeo u Los Angelesu, zbog ‘sumnje’ u poštovanje demokratije u tim trima zemljama.

Joe Biden je 'izrazio podršku pregovorima Venecuelaca koji su najbolji put prema mirnoj obnovi demokratskih institucija, slobodnim i poštenim izborima te poštovanju ljudskih prava i temeljnih sloboda svih Venecuelanaca' (EPA)

Joe Biden je u srijedu potvrdio podršku Juanu Guaidou, vođi venecuelanske opozicije kojeg Washington priznaje kao “privremenog predsjednika”, u prigodi Samita Amerika, na koji nisu pozvani ni Guaido, ni aktualna vlast u Caracasu.

Američki predsjednik je u “današnjem razgovoru s privremenim venecuelanskim predsjednikom Juanom Guaidoom istaknuo zahvalnost i podršku Sjedinjenih Američkih Država nacionalnoj skupštini demokratski izabranoj 2015. i (Juanu) Guaidou kao privremenom predsjedniku Venecuele”, navodi se u saopćenju Bijele kuće, prenosi Hina.

Bivši predsjednik Donald Trump je 2019. rekao da ne priznaje reizbor predsjednika Nicolasa Madura na izborima na kojima su prijavljene mnoge nepravilnosti.

Washington je u ponedjeljak potvrdio da Venecuelu, Nikaragvu i Kubu nije pozvao na Samit Amerika koji je počeo u Los Angelesu, zbog “sumnje” u poštovanje demokratije u tim trima zemljama.

Podrška Bidena

U telefonskom razgovoru koji se vodio u Air Force Oneu na putu u Kaliforniju, Joe Biden je “izrazio podršku pregovorima Venecuelaca koji su najbolji put prema mirnoj obnovi demokratskih institucija, slobodnim i poštenim izborima te poštovanju ljudskih prava i temeljnih sloboda svih Venecuelanaca”.

Američki predsjednik je usto rekao da je SAD spreman preispitati svoju politiku sankcija ako režim predsjednika Nicolasa Madura pokaže spremnost da pregovara s opozicijom o novom okviru koji će omogućiti Venecuelancima da se izjasne na izborima.

Bivši predsjednik Donald Trump uveo je sankcije vladi Nicolasa Madura. Ekonomija se urušila, nagnavši hiljade Venecuelanaca na odlazak iz zemlje.

Juan Guaido je “zahvalio SAD-u na trajnoj potpori venecuelanskom narodu u njegovoj borbi za što bržu demokratsku tranziciju” i na tome što je “najveći donator humanitarne pomoći” zemlji, rekao je pak tim opozicijskog vođe.

Imigracija, velik izazov za Bidenovu unutrašnju politiku, na dnevnom je redu razgovora na sastanku na vrhu ove sedmice u Los Angelesu.

Izvor: Agencije