Alžir okončao sporazum o prijateljstvu sa Španijom

Najnoviji udarac sve nestabilnijim odnosima Alžira i Madrida koji zavisi od Alžira u pogledu snabdijevanja prirodnim plinom.

Kancelarija alžirskog predsjednika Abdelmadjida Tebbounea saopćila je kako je ta sjevernoafrička nacija „odmah“ suspendirala dvije decenije star ugovor o prijateljstvu sa Španijom, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Bio je to najnoviji udarac sve nestabilnijim odnosima Alžira i Madrida koji zavisi od Alžira u pogledu snabdjevanja prirodnim plinom.

Tenzije su porasle u složenom trosmjernom sporu nakon što je Španija podržala stav Maroka o teritoriji Zapadne Sahare oko koje se spori sa Alžirom.

Administrativna sila

U saopćenju se navodi da je Španija zloupotrebljavala svoju ulogu „administrativne sile“ u Zapadnoj Sahari dok je UN rješavao decenijama staru situaciju oko statusa ogromne teritorije bogate mineralima.

„To je direktno doprinijelo degradaciji situacije u Zapadnoj Sahari i regiji. Zbog toga je Alžir odlučio odmah provesti suspenziju sporazuma koji je služio kao okvir u vezama dvije države“, saopćeno je.

Vlada Španije je saopćila kako žali zbog odluke Alžira i ponovo je potvrdila svoju posvećenost sporazumu o prijateljstvu.

Izvor: Agencije