UNHRC: Okončanje izraelske okupacije nije dovoljno

Nezavisna istražna komisija Ujedinjenih naroda smatra da Izrael mora učiniti više od samog prekida okupacije teritorija koju Palestinci žele u svojoj državi.

Komisija se poziva na dokaze koji potvrđuju da Izrael 'nema namjeru okončati okupaciju' (EPA)

Nezavisna istražna komisija, koju je osnovalo Vijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava (UNHRC) nakon izraelskih napada na Gazu 2021. godine, smatra da Izrael mora učiniti više od samog prekida okupacije teritorija koju Palestinci žele u svojoj državi, navodi se u objavljenom izvještaju, koji je izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo kao “gubljenje novca, uzaludni trud i lov na veštice”.

Izrael je bojkotirao ovu istragu, zabranio ulazak istražiteljima i optužio istražnu komisiju za pristrasnost, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Iako se komisija primarno bavi 11-dnevnim sukobom u maju 2021. godine, u kojem je poginulo 250 Palestinaca u Gazi i 13 ljudi u Izraelu, istražni mandat uključuje navodne povrede ljudskih prava prije i poslije borbi i nastoji istražiti temeljne uzroke tenzija.

Poziv na pokretanje dodatnih akcija

Komisija se poziva na dokaze koji potvrđuju da Izrael “nema namjeru okončati okupaciju” i da teži “potpunoj kontroli” nad onim što naziva okupiranom palestinskom teritorijom, uključujući istočni Jerusalem, koji je Izrael zauzeo u ratu 1967. godine.

“Samo okončanje okupacije neće biti dovoljno”, predočava se u izvještaju i poziva na pokretanje dodatnih akcija s ciljem da se osigura jednako uživanje ljudskih prava.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada