Svjedočenjem policajke i reditelja počinje saslušanje o napadu na Kapitol

Izabrani odbor Zastupničkog doma pod demokratskim vodstvom nastojat će preokrenuti napore republikanaca da umanje ili opovrgnu nasilje 6. januara 2021.

Ekstremno desničarske grupe i pristalice Donalda Trumpa 6. januara 2021. upale su u zgradu Kongresa (EPA)

Policajka koju su povrijedile pristalice Donalda Trumpa dok su pokušavali utjecati na izborni poraz i reditelj koji je snimio neke vođe nereda na američkom Kapitolu bit će među prvim svjedocima kada u četvrtak počne saslušanje o napadu, rekli su organizatori.

Izabrani odbor Zastupničkog doma pod demokratskim vodstvom nastojat će preokrenuti napore republikanaca da umanje ili opovrgnu nasilje 6. januara 2021. godine, pet mjeseci prije međuizbora 8. novembra na kojima će se odrediti koja će stranka kontrolirati Kongres sljedeće dvije godine.

Prvo javno saslušanje pred odborom počet će u četvrtak u 20:00 sati po lokalnom vremenu, u udarnom terminu, kako bi privuklo pažnju što više Amerikanaca, te će ga uživo prenositi velike mreže NBC, ABC i CBS, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Još pet saslušanja u narednim sedmicama

Trebala bi se pojaviti policajka sa Kapitola Caroline Edwards, koja je zadobila traumatsku povredu mozga, zbog koje se do sada nije mogla vratiti na posao.

Drugi svjedok bit će Nick Quested, reditelj koji je snimio desničarsku grupu Proud Boys i dokumentirao događaje tog jutra.

Sljedeće dvije sedmice očekuje se još pet saslušanja.

Na dan napada smrtno su stradale četiri osobe.

Četiri policajca izvršila su samoubistvo nakon tog događaja, a više od 100 je povrijeđeno u napadu.

Izvor: Agencije