Rusija suspendirala sporazum s Japanom o ribolovu

Ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi je saopćilo da je taj korak preduzet zato što je Tokio prekršio obaveze iz sporazuma o ribolovu u blizini Kurilskih otoka.

Rusija i Japan imaju neriješen spor oko Kurilskih otoka još od kraja Drugog svjetskog rata

Vlasti Rusije saopćile su kako su suspendirale sporazum s Japanom koji je od 1998. godine regulirao pitanje ribolova u blizini Kurilskih otoka.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije saopćilo je da je taj korak preduzet zato što je Japan prekršio svoje obaveze prema sporazumu, odnosno što je počeo odgađati plaćanja i prestao pružati tehničku podršku ruskoj dalekoistočnoj regiji Sahalin, u zamjenu za što je Moskva godišnje dodijelila ribolovnu kvotu za Japan.

Spor od 1945. godine

“U trenutnoj situaciji prinuđeni smo donijeti odluku da obustavimo provedbu sporazuma iz 1998. godine, dok japanska strana ne ispuni sve svoje finansijske obaveze“, navodi se u saopćenju.

Rusija i Japan imaju neriješen spor oko Kurilskih otoka još od kraja Drugog svjetskog rata, prenosi Anadolija.

Na konferenciji na Jalti 1945. godine tadašnji Sovjetski savez je pristao da počne vojne operacije na Istočnom frontu u skladu sa sporazumom sa zapadnim saveznicima, a zauzvrat je dobio neke japanske teritorije, uključujući Kurilske otoke.

Međutim, nakon rata, a s početkom Hladnog rata, uz podršku zapadnih zemalja, Japan je odbacio suverenitet Sovjetskog saveza nad tim otocima.

Dvije države još uvijek u ratu

Rusija i Japan i dalje imaju teritorijalni spor oko onoga što Moskva naziva Južnim Kurilskim otocima, grupom od četiri otoka pod kontrolom Rusije, a koje Japan naziva Sjevernim teritorijem.

Zbog tog spora, Rusija i Japan nikada nisu potpisali mirovni sporazum i tehnički su još uvijek u ratu.

Kako obje strane polažu pravo na teritorije, pitanje statusa Kurila ostaje otvoreno.

Ruske vlasti strahuju od mogućeg raspoređivanja američkih raketnih sistema na otocima ako budu vraćeni Japanu, što bi stvorilo direktnu vojnu prijetnju Rusiji.

Izvor: Agencije