Lavrov i Cavusoglu: Ostvariv plan UN-a o izvozu žitarica iz Ukrajine

Šefovi diplomatije Turske i Rusije razgovarali su u Ankari o izvozu žitarica iz Ukrajine i izgledima za nastavak pregovora između Rusije i Ukrajine.

Ministar vanjskih poslova Turkiye Mevlut Cavusoglu sastao se u Ankari s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom (Anadolija)

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov boravi u zvaničnoj posjeti Turskoj gdje se sastao sa šefom diplomatije te zemlje Mevlutom Cavusogluom.

Nakon sastanka, Cavusoglu je rekao novinarima da je imao dobre razgovore sa Lavrovom o izvozu žitarica iz Ukrajine, dodajući kako vjeruje da trebaju zajednički otvoriti put za izvoz proizvoda iz Rusije i Ukrajine koji se izvoze u svijet.

“Plan UN-a za otvaranje koridora za ponovno pokretanje izvoza žitarica iz Ukrajine je ostvariv, ali taj prijedlog zahtijeva više razgovora sa svim stranama kako bi se osiguralo da brodovi budu sigurni”, rekao je Cavusoglu.

Lavrov je izrazio nadu da će problemi u vezi sa transportom žitarica iz luka u Ukrajini moći biti riješeni, pod uvjetom da Kijev deminira vode oko njih.

“Ukoliko je ukrajinska strana spremna na uklanjanje mina radi koridora kroz Crno more, spremna je i Rusija”, rekao je Lavrov, prenosi Anadolija.

Lavrov: ‘Postići ćemo svoje ciljeve’

“Spremni smo na sve aktivnosti s ciljem osiguranja brodova koji isplove iz ukrajinskih luka. Spremni smo to razmatrati i s našim turskim sagovornicima”, dodao je.

Također je rekao da se ruska “specijalna vojna operacija” u Ukrajini odvija po planu.

“Javnost vrlo dobro zna ciljeve naših vojnih operacija i mi ćemo te ciljeve postići”, poručio je.

Dodao je da će se mirovni pregovori morati nastaviti prije nego bilo bilo kakvog mogućeg sastanka na najvišem nivou između ruskog predsjednika Vladimira Putina i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Izvor: Al Jazeera i agencije