Kurdske snage: Tražit ćemo podršku Damaska ako Turska napadne

Sirijske demokratske snage, koje podržava SAD, saopćile su nakon sastanka komande da je njihov prioritet smanjenje tenzija na granici s Turskom.

Moguća turska invazija utjecala bi na stabilnost i jedinstvo teritorija Sirije (EPA)

Kurdske snage u sjevernoj Siriji objavile su kako će tražiti podršku od vlasti u Damasku ukoliko Turska ponovo upadne u to područje.

Sirijske demokratske snage (SDF), koje podržavaju Sjedinjene Američke Države, saopćile su nakon sastanka komande da je njihov prioritet smanjenje tenzija na granici s Turskom i kako se pripremaju za dugu borbu ako Ankara ostvari prijetnje.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan tokom proteklih sedmica više puta je izjavio kako planira veliku vojnu operaciju na sjeveru Sirije kako bi uspostavio tampon zonu duboku 30 kilometara u ovoj susjednoj državi, duž granice s Turskom.

Potvrđena spremnost snaga SDF-a

Pokušaj Turske da to uradi 2019. godine nije uspio, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

“Na sastanku je potvrđena spremnost snaga SDF-a da se koordiniraju sa snagama vlasti u Damasku radi suprotstavljanja mogućem upadu Turske i zaštite sirijskih teritorija od okupacije“, saopćio je SDF.

U saopćenju se dodaje kako bi “moguća turska invazija utjecala na stabilnost i jedinstvo teritorija Sirije“, ali se ne navodi šta SDF tačno podrazumijeva pod “koordinacijom”.

Odnosi između SDF-a, koji kontrolira veliki dio sjeverne i istočne Sirije, i snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada proteklih godina bili su hladni.

Oružana pobuna protiv vlasti u Ankari

Turska je od 2016. godine provela tri velike vojne operacije u Siriji protiv Jedinica narodne zaštite (YPG), glavnih kurdskih oružanih snaga.

Turska smatra da je YPG teroristička organizacija i ogranak zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK).

Već desetljećima PKK vodi oružanu pobunu protiv vlasti u Ankari, koja od 1984. godine vodi oružanu pobunu u Turskoj.

YPG, koji je predvodio borbu protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), čini okosnicu SDF-a i pokazao se kao najpouzdaniji saveznik SAD-a u Siriji.

Izvor: Agencije