Iran ugasio dvije kamere IAEA u svom nuklearnom objektu

Iran je uklonio dvije nadzorne kamere Međunarodne agencije za atomsku energiju iz jednog od svojih nuklearnih objekata, i tako podigao tenzije sa nadzornom agencijom UN-a.

SAD, V. Britanija, Njemačka i Francuska podnijele su odboru IAEA nacrt rezolucije u kojoj se kritizira Iran, jer nije u potpunosti odgovorio na pitanja agencije UN-a za nuklearni nadzor o tragovima uranija koji su pronađeni na neprijavljenim lokacijama (EPA - Ilustracija)

Iran je u srijedu uklonio dvije nadzorne kamere Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) iz jednog od svojih nuklearnih objekata, i tako podigao tenzije sa nadzornom agencijom Ujedinjenih naroda, prenosi Reuters.

“IAEA je do sada bila ne samo nezahvalna za našu široku saradnju, već to smatra i dužnošću Irana. Nadležni organi su naredili da se od danas kamere za online nadzor obogaćivanja uranija (OLEM) ugase”, saopštila je iranska državna televizija, prenosi Tanjug.

Teheran je naveo i da njegov civilni nuklearni ogranak, Organizacija za atomsku energiju Irana, nadgleda gašenje kamera.

Rad kamera

Rečeno je da su 80 u posto postojećih kamera “sigurnosne” kamere IAEA i da će nastaviti da rade kao i ranije, prenio je AP.

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Njemačka i Francuska podnijele su u utorak odboru Međunarodne agencije za atomsku energiju nacrt rezolucije u kojoj se kritizira Iran, jer nije u potpunosti odgovorio na pitanja agencije UN-a za nuklearni nadzor o tragovima uranija koji su pronađeni na neprijavljenim lokacijama, prenio je Reuters.

Podnošenje rezolucije znači da će se o njoj raspravljati i glasati na ovosedmičnom tromjesečnom sastanku Odbora guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju, koji čine 35 zemlje.

Izvor: Agencije