Gimnastičarke traže milijardu dolara odštete od FBI-ja

Advokatska firma iz Kalifornije, koja zastupa žrtve zlostavljanja, saopćila je kako se među 90 podnositeljki zahtjeva nalaze i olimpijske prvakinje.

Olimpijska prvakinja Biles je među desecima zlostavljanih žena i djevojčica (EPA)

Najmanje 90 bivših i sadašnjih američkih gimnastičarki, koje su bile su bile žrtve zlostavljanja sportskog ljekara Larryja Nassara, zatražile su više od milijardu američkih dolara odštete od Federalnog istražnog biroa (FBI), prenosi agencija Tanjug pozivajući se na američke medije.

Advokatska firma iz Kalifornije, koja zastupa žrtve zlostavljanja, saopćila je kako se među 90 podnositeljki zahtjeva nalaze i olimpijske prvakinje Simone Biles, Aly Raisman i McKayla Maroney.

„Vrijeme je da FBI bude pozvan na odgovornost“, rekla je bivša američka prvakinja u gimnastici Maggie Nichols, prenosi ABC News.

Prema američkom saveznom zakonu, FBI ima šest mjeseci da odgovori na tužbu. Ministarstvo pravde SAD-a je u maju saopćilo kako neće podnijeti krivične prijave protiv bivših agenata FBI-ja koji nisu brzo otvorili istragu protiv Nassara.

Do 175 godina zatvora

„Da je FBI uradio svoj posao, Nassar bi bio zaustavljen prije nego što je dobio priliku da zlostavlja stotine djevojčica, uključujući i mene“, rekla je bivša gimnastičarka Samantha Roy.

Američki mediji podsjećaju kako su tri gimnastičarke 2015. obavijestile lokalne FBI agente da ih je napao timski ljekar Nassar. Međutim, FBI nije otvorio zvaničnu istragu niti obavijestio državne i savezne vlasti u Michiganu.

Nassar je uhapšen 2016. tokom istrage policije Univerziteta Michigan. On je priznao kako je godinama zlostavljao američke gimnastičarke, a osuđen je 2018. na zatvorsku kaznu od 40 do 175 godina.

Izvor: Agencije