SAD: Suverene odluke Crne Gore, S. Makedonije i Bugarske

SAD poziva Srbiju da uskladi svoju vanjsku i sigurnosnu politku s ostatkom Evrope, rekao je glasnogovornik State Departmenta.

Posvećenost Članu 5. u odnosu na Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Bugarsku je obavezujuća, poručio je Ned Price (Reuters)

State Department je, povodom odluke Crne Gore, Bugarske i Sjeverne Makedonije da ne dozvole prelet aviona šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova na putu za Beograd, saopćio da su one kao suverene države “donijele suverene odluke o zračnom prostoru, koje odražavaju riješenost Evrope da poziva Rusiju na odgovornost” zbog invazije na Ukrajinu.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price je na konferenciji za novinare kazao da SAD poziva “Srbiju da se usredotoči na svoj cilj članstva u Evropskoj uniji, uključujući da uskladi svoju vanjsku i sigurnosnu politku s ostatkom Evrope”, prenosi Tanjug, pozivajući se na Glas Amerike (VoA).

‘Obavezujuća posvećenost Članu 5.’

“Stalno pozivamo Srbiju da preduzme korake da napreduje na evropskom putu, uključujući da diversificira izvore energije, smanji energetsku zavisnost od Ruske Federacije i uskladi vanjsku i sigurnosnu politiku s EU-om. I dalje želimo biti partner Srbije i pomoći joj u naporima da dugoročno ojača energetsku sigurnost”, rekao je Price.

Na pitanja “kako će SAD i NATO zaštiti Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Bugarsku, koje su zatvorile zračni prostor za avion kojim je Lavrov trebao doputovati u Srbiju od ruskih prijetnji”, Price je odgovorio da su “sve tri članice NATO-a, a posvećenost Članu 5. u odnosu na sve tri je obavezujuća”.

Podsjetio je da je u ponedjeljak obilježena peta godišnjica članstva Crne Gore u NATO-u, a druga godišnjica članstva Sjeverne Makedonije u martu.

Izvor: Agencije