SAD i saveznici će odgovoriti na sjevernokorejski nuklearni pokus

Bilo kakav nuklearni pokus povukao bi za sobom brz i snažan odgovor, poručila je zamjenica američkog državnog sekretara.

Wendy Sherman se sastala s južnokorejskim kolegom Cho Hyun-dongom (Reuters)

Zamjenica američkog državnog sekretara Wendy Sherman izjavila je da će Sjedinjene Američke Države, Južna Koreja i svijet snažno i jasno odgovoriti u slučaju da Sjeverna Koreja izvede nuklearni pokus.

“Bilo kakav nuklearni pokus bi predstavljao potpuno kršenje rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i povukao bi za sobom brz i snažan odgovor… Vjerujem da bi ne samo Južna Koreja, SAD i Japan, već čitav svijet odgovorio na snažan i jasan način”, kazala je ona nakon razgovora s južnokorejskim kolegom Cho Hyun-dongom, prenosi Hina.

Ispalili osam balističkih projektila

Njene ocjene dolaze nakon što su južnokorejske i američke snage u ponedjeljak ispalile osam projektila zemlja-zemlja sa istočne obale Južne Koreje, kao odgovor na nedjeljno lansiranje nekoliko balističkih projektila kratkog dometa sa sjevernokorejske strane.

Satelitska fotografija iz aprila pokazuje da Sjeverna Koreja nastavlja s radovima na širenju svog glavnog nuklearnog postrojenja u Yongbyonu (Maxar Technologies / Reuters)

U ponedjeljak je čelnik Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafael Grossi izjavio da Sjeverna Koreja nastavlja s radovima na širenju svog glavnog nuklearnog postrojenja u Yongbyonu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada