Macron vlastima Bugarske i Sjeverne Makedonije ‘nudi’ sporazum

Francuska, koja predsjedava Evropskom unijom po principu rotacije do 1. jula, traži rješenje spora između dvije susjedne balkanse zemlje.

Emmanuel Macron je izrazio podršku sporazumu između dvije zemlje (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izrazio je spremnost da, kad “dođe vrijeme za to”, bude domaćin predstavnika vlasti Bugarske i Sjeverne Makedonije u cilju sklapanja bilateralnog sporazuma koji bi omogućio otvaranje pregovora za pristupanje Skoplja Evropskoj uniji.

Francuska, koja predsjedava Unijom po principu rotacije do 1. jula, već nekoliko sedmica traži rješenje spora između dvije zemlje, saopćila je Jelisejska palata poslije telefonskih razgovora Macrona s predsjednikom Bugarske Rumenom Radevim i premijerom Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, prenosi Beta.

Macron je tokom tih razgovora izrazio “punu podršku sporazumu između dvije zemlje, koji bi doprinio dobrosusjedskim odnosima i učvrstio evropsku perspektivu Sjeverne Makedonije”, navelo je francusko predsjedništvo.

Bugarska je blokirala pristupanje Sjeverne Makedonije EU novembra 2020. godine, zbog sporova vezanih za jezik i historiju.

Prije bugarske blokade, Sjeverna Makedonija je godinama bila suočena s vetom Grčke, koja joj je odbila naziv Makedonija, jer se tako zove i njena pokrajina na sjeveru, smatrajući to kao uzurpaciju svog historijskog naslijeđa.

Veto za pregovore iz 2019. godine

Atina je ukinula veto tek 2018. godine, kada je nazivu zemlje Makedonije dodato “sjeverna”.

Od kraja februara do početka marta ove godine, Ukrajina, Gruzija i Moldavija su sukcesivno podnosile prijave za članstvo u EU, poslije početka ruske invazije na Ukrajinu.

Predviđajući dug proces integracije zemalja kandidata, Macron je 9. maja predložio ubrzani prijem Ukrajine u EU kroz stvaranje evropske političke zajednice.

Pet zemalja su trenutno zvanično kandidati za članstvo u EU – Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Srbija, Albanija i Turska.

Macron je 2019. godine, s još dvije države članice, stavio veto na otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, smatrajući da nisu ispunjeni uslovi za proširenje EU-a sa ove dvije zemlje.

Izvor: Agencije